Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kände sig tvingad att betala svarta löner

En taxiföretagare i länet har dömts till sex månaders fängelse för ekonomisk brottslighet. Själv hävdar han att han betalat ut svarta löner för att vara snäll.

I en av åtalspunkterna mot företagaren anser åklagaren att mannen låtit bli att bokföra intäkter. Det handlar om 1,7 miljoner kronor för några av fordonen som ingår i rörelsen, löneutbetalning till kända anställda på drygt 700 000 kronor och till okända förare på cirka 230 000. Åklagaren anser också att företagaren själv tagit ut lön på nästan 900 000 kronor som inte bokförts.

Företagaren stod dessutom åtalad för att ha lämnat oriktiga uppgifter i skattedeklarationer och inkomstdeklarationer samt för försvårande av skattekontroll.

Företagaren har erkänt samtliga gärningar. I domen kommer det fram att det i en genomgång med företagaren själv fastställts att de 1,7 miljoner kronorna är den korrekta summa som han inte bokfört.

I förhör har företagaren berättat att flera av de förare som han anlitat begärde att få svart lön på grund av de var hotade med utmätning av kronofogden. Företagaren kände sig tvingad i desperation, står det i domen, att gå med på det eftersom han behövde personal. Men han menar att det handlat om fler okända förare är vad Skatteverket bedömt och att det därmed inte handlar om en lika hög summa som han själv tagit ut i lön.

Tingsrätten bedömer att det finns stor osäkerhet i antalet okända förare och därför kan företagaren inte ställas till svars för mer än det han själv medgett, det vill säga drygt 670 000 kronor i icke bokförda utbetalningar till okända förare och att hans egen lön ska ha varit 450 000 kronor, istället för de närmare 900 000 som åklagaren hävdat.

Tingsrätten bedömer också att skatteskadorna ska reduceras. Åklagarens givna summor vad gäller inkomstdeklarationer som inte gjorts korrekt sänks till hälften, till sammanlagt drygt 370 000 kronor.

Tingsrätten skriver i domen att straffvärdet för den samlade brottsligheten är tio månaders fängelse. Men rätten tar hänsyn till företagarens hjälpsamhet, att han själv tagit fram uppgifter som underlättat utredningen och att han inte försökt dölja något. Brotten begicks mellan 2001 och 2004. Att det tagit så lång tid från att brotten begicks tills att det togs upp anser rätten också mildrar strafflängden.

Företagaren döms till sex månaders fängelse.