Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kände mig som en parasit"

Arbetsförmedlingens nya aktivitetsrapporter får arbetslöse Bengt Raneryd att reagera.

– Det är övervakning, säger han.

Bengt Raneryd från Rannåsen är 64 år och har arbetat i över 48 år. För drygt två månader sedan blev Bengt arbetslös för första gången i sitt liv, då han miste jobbet som chaufför på ett åkeri.

– Vi var sex som fick gå när företaget förlorade sin största kund. Det var ett tungt men roligt jobb. De flesta arbetskompisarna var gamla raggare och hojåkare som jag själv, så jag kände mig hemma där, ler Bengt och berättar att han verkligen såg fram emot att jobba tills han blev pensionär.

I mitten av augusti var Bengt tillsammans med andra nyarbetslösa på ett informationsmöte på Arbetsförmedlingen i Östersund.

– Jag blir sällan förbannad, men jag kände mig som en parasit som bara har massa skyldigheter och inga rättigheter, säger Bengt. Han förtydligar att han alltid blivit väl bemött av handläggare och personal på Arbetsförmedlingen, men att det är regelverket han inte gillar.

– Jag kan tycka att det är fel att jaga oss äldre som närmar oss pensionen. Hjälp och stötta dem som aldrig varit in på arbetsmarknaden istället. Det behövs sunt förnuft inte övervakning, säger han.

Bengt tycker att aktivitetsrapporteringen ska försvinna helt och att handläggarna ska kunna träffa de arbetslösa ofta ändå, utan att de ska behöva fylla i några rapporter. Han berättar att först i december kommer han att få träffa en handläggare för att redovisa de jobb han sökt de senaste tre månaderna.

Och för egen del tror inte Bengt att han kommer få något jobb med hjälp av några samtal med en handläggare.

– Nej, jag kan inte i min vildaste fantasi tro att jag kommer att få ett jobb via Arbetsförmedlingen, säger han.

Under hösten har Bengt besökt "Utblick och Insikt" som är ett litet lokalt företaget som erbjuder individuella samtal.

– Det är ett samarbete mellan facket och min förra arbetsgivare och fungerar som ett bollplank och vi träffas minst en gång i månaden, säger han. Bengt visar upp ett pressmeddelande från Trygghetsfonden som anser att de arbetssökande behöver stöd, inte mer kontroll. "Att tro att ökad kontroll och hot om indragen ersättning är det som behövs för att personer ska ta sitt ansvar och söka jobb är kränkande", står det bland annat.

– Precis så känner jag, säger Bengt,

Bengt Raneryd kommer inte vara arbetslös länge till om du frågar honom själv.

– Nej, jag är helt övertygad om att jag kommer att få ett jobb snart med hjälp av mitt breda kontaktnät.