Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känd tv-kock visar jämtländsk matlagning

Engelsmännen fascineras av jämtländsk utomhusmatlagning. Så mycket att journalisten Susie Mesure ville skriva ett reportage om det. I veckan har hon besökt länet tillsammans med Årebördige kändiskocken Niklas Ekstedt som visat henne hur jämtarna lagar mat på vintern.

Susie Mesure jobbar på tidningen The independent och fick via sin man, som jobbar på den brittiska tv-kanalen BBC, höra talas om att det i Jämtland är vanligt att laga mat utomhus även när det är kallt. Det lät spännande tyckte hon och började undersöka hur det skulle kunna gå att besöka länet. På så vis fick hon kontakt med tv-kocken och restaurangägaren Niklas Ekstedt.

– Det här är något helt nytt som vi inte är vana vid och det fascinerar. I England lagar vi inte mat utomhus på samma vis, vi sitter hellre inne om det är kallt, säger hon.

I två dagar har Susie Mesure rest tillsammans med Niklas Ekstedt samt Mårten Wikner från Gastronomi Jämtland Härjedalen, som också varit med och samordnat resan. Olika sorters matlagning och besök på bland annat Kretsloppshuset i Mörsil har stått på schemat.

– Vi fiskade en dag på Åresjön, vi fick två rödingar som Niklas sedan tillagade. Vi har också lagat kolbullar, säger Susie Mesure.

Niklas Ekstedt driver flera restauranger i Stockholm, är författare till flera kokböcker och har tidigare varit programledare i matlagningsprogrammet Mat. Han är uppväxt i Järpen och tycker det var roligt att få möjlighet att visa upp sina gamla hemtrakter.

– Det har varit roligt att visa upp och berätta om hur det går till här. Hur vi lagar mat ute, hur vi klär oss, vad vi har med oss för tillbehör ut, allt sådant är naturligt för oss men inte för dem, säger Niklas Ekstedt.

Mårten Wikner är nöjd med arrangemanget.

– Det har varit fantastiskt kul att visa upp Jämtland och Härjedalen och vår livsstil, säger han.