Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan vinna mål mot Skatteverket

Jämtland Basket har vunnit en seger i kampen mot Skatteverket. Om det inte blir något överklagande kan klubben räkna in upp till 300 000 kronor.
– En framgång, men vi måste ha is i magen, säger Peter Johansson.

Annons

Jämtland Basket har sedan 2008 drivit ett mål som gäller arbetsgivaravgifter till domare i Basketligan under åren 2008 till 2012. Klubben menar att de utbetalade ersättningarna är för höga.

Dåvarande styrelsen, med Sören Westin i spetsen, har hela tiden hävdat att domarnas resor i tjänsten inte ska medräknas i underlaget för arbetsgivaravgifter.

Jämtland Basket menar att resorna inte är arbetsresor utan tjänsteresor (och hänvisar till 12:e kapitlet/8:e paragrafen i inkomstskattelagen) och därmed avgiftsfria om de under året inte uppgår till ett halvt basbelopp.

Skatteverket har tidigare nekat till denna beskrivning, men Förvaltningsrätten ger nu Jämtland Basket rätt i dess överklagan. Rätten skriver följande i sitt utlåtande:

"Förvaltningsrätten bifaller överklagandet och sätter ned KFUM Jämtland BBK:s underlag för arbetsgivaravgifter avseende ovan angivna redovisningsperioder i enligt med vad som anges i skälen för avgörandet".

Hur stor seger är det här för Jämtland Basket?

– Det är ingen slutlig dom än eftersom Skatteverket har möjlighet att överklaga inom två månader. Därför måste vi ha is i magen, men vi är positiva eftersom det just nu är en framgång, säger klubbdirektör Peter Johansson och tillägger:

– Vår styrelse jobbar hårt och är noga med att inte betala för mycket skatt.

Jämtland Basket har bokfört en del av den eventuella summa som en möjlig intäkt i sin resultat- och balansräkning, vilket gör att det kan bli en resultatförbättring.

– Vi har även gjort anspråk på ett och ett halvt till två år till som vi i så fall kan räkna in. Totalt kan det, med ränta bli mellan 260 och 300 000 kronor.

Kan er eventuella seger i detta mål bli prejudicerande?

– Ja, det är sannolikt och troligt, speciellt för ligaklubbar utanför storstäderna där domarna måste resa en bit för att komma till hallarna.