Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan vi lita på Jämtkraft?

I drygt 20 år har Jämtkraft försökt att få bygga ut Långforsen i Långan, Krokoms kommun. Vad är syftet med utbyggnaden? Elproduktionen är mycket marginell även för Jämtkraft. 1987 sökte Jämtkraft tillstånd att få reglera sjön Foskvattnet i Krokoms kommun.

Regleringen innebar att vattennivån höjdes med 15 meter och 225 ha mark dämdes över. Efter att regering och domstol gett tillstånd överlät Jämtkraft tillståndet till Indalsälvens Vattenregleringsföretag(IVF). Största intressenter i IVF är svenska Vattenfall och finska Fortum. Att överlåta tillstånd är inte olagligt. Däremot kan den moraliska delen i affären ifrågasättas, framförallt därför att Jämtkraft är kommun ägt och därigenom styrs av förtroendevalda politiker i Jämtkrafts ägar kommuner Östersund, Krokom och Åre.

Om Jämtkraft informerat om denna överlåtelse före tillstånd hade projektet fördröjts och troligen aldrig blivit av. Att inte informera var en medveten handling av Jämtkraft. Jämtkraft ger inte upp den 25 årliga kampen om en utbyggnad av Långforsen. Vad händer om domstolen säger ja till en utbyggnad? Överlåter Jämtkraft även då tillståndet till IVF vilket kan innebära att hela Långans vattensystem är hotat. Krokom äger 1 % i Jämtkraft. Vilka fördelar har boende i Krokom av Jämtkraft? El kan alla som vill köpa av andra elleverantörer till ett lägre pris jämfört med Jämtkrafts lokalpris.

Kjell-Jonas Enarsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel