Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan vi lita på disktabletten?

Maskindiskmedel i tablettform gillas stort av hushållen, speciellt av småbarnsfamiljerna. Hur effektiva och prisvärda är de?

Konsumenttidningen Råd & Rön är inte nöjda efter sin undersökning.

Tanken är att multitablettens olika ingredienser ska lösas ut i olika faser av tvättprogrammet, men så sker inte. Enligt Råd & Rön är det bara maskiner av vissa märken som klarar det. I andra kan tvättmedlet ta slut för tidigt eller bli liggande kvar i sitt fack. Dessutom är saltet som ingår i tabletterna ofta onödigt.

- Det används för att avhärda hårt, kalkhaltigt vatten. Men det är i stort sett bara på Gotland och runt Uppsala som man har hårt vatten, eller eventuellt om man har egen borrad brunn, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Råd & Rön har också jämfört priset och konstaterar att pulver till en maskindisk kostar mellan 49 öre och en krona, medan man får ge upp till 2 kronor och 64 öre för tabletterna. De billigare tabletterna innehåller enbart diskmedel.

– Det går inte att jämföra pulver och tabletter, det är ju olika produkter och en annan teknologi med tabletterna. Flera funktioner samtidigt förenklar för konsumenten, säger Cecilia Udekwe, presschef på Procter & Gamble, som bland annat säljer Yes till Råd & Rön.

Trots att företagen vill sälja multitabletter med bekvämlighet som argument rekommenderar fabrikanter bland annat på hemsidan för diskmedlet Finish att man ska använda både multitablett och separat spolglans.

Nyhetsbyrån NA Media