Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan pralinmiljardären rädda Ukraina?

Annons

Ukrainas nye president heter Petro Porosjenko. Oligark, politisk kameleont och miljardär i praliner. Om det hade funnits ett svart bälte i kompromisskonst så hade han nog varit innehavare av ett sådant. Porosjenko har varit utrikesminister i Julia Tymosjenkos regering och ekonomiminister i efterföljaren Viktor Janukovytj regering. Parallellt med detta har han framgångsrikt gjort affärer med Ryssland under Putin. Så framgångsrikt att han blivit en av Ukrainas rikaste oligarker, god för 1,6 miljarder dollar, med bland annat en chokladfabrik, en tv-station och en busstillverkare i sin ägo.

Ironiskt nog var hans chokladfabrik i centrum av händelserna som utlöste Ukrainas kris förra sommaren. När Putin ville pressa Kiev att avstå från ett avtal med EU blev Porosjenkos praliner utvalda att statueras exempel med. Chokladen från hans fabrik förklarades vara cancerframkallande och bannlystes för import till Ryssland.

I ett slag blev Porosjenko en politiskt trovärdig person. Han kunde glänsa som upprorsledare på Majdantorget och börja bygga en popularitet som ett år senare har burit honom ända fram till presidentposten.

Petro Porosjenko är en livlig förespråkare av ett närmande till EU. Samtidigt har han starka affärsintressen i Ryssland. Det gör honom enligt vissa bedömare till en person som Putin eventuellt kan kommunicera med.

Den nye presidenten är hårt kritiserad, både från Ryssland och från militanta nationalister i Kiev som tycker att han är för undfallande mot Putin. Kanske kan det paradoxalt nog göra honom till en brygga mellan länderna.

Det återstår att se hur han kommer att hantera separatisterna i Donetsk som förhindrat presidentvalet i östra Ukraina. Det är en krutdurk han sitter på. Redan de närmaste dagarna kan det komma att visa sig hur han hanterar den.