Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan maten lyfta Centern?

Centerpartiet har stängt den nyliberala experimentverkstaden tills vidare. Nu är det mat, landsbygd och miljö som gäller. Igen. De senaste opinionsmätningarna antyder att det är rätt väg att gå. Den akuta faran att hamna under riksdagsspärren verkar vara avvärjd.

I går besökte jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) äldreboendet Häradsgården i Lit. Ämnet för dagen var mat till äldre. Centern vill göra maten till en stor valfråga. Deras senaste utspel är ett nationellt "matlyft". Kommuner som serverar bra och miljövänlig mat på skolor, förskolor och äldreboenden ska belönas.

Ett matlyft är ingen dum idé, varken till innehåll eller som valtaktiskt utspel. Intresset för mat ökar hela tiden. Vi bryr oss allt mer om vad vi äter. Två av tre väljare anser att matpolitiken är viktig för valet av parti.

Men 100 miljoner kronor, som matlyftet ska få kosta, är en droppe i havet. Centern försöker prata bort det faktum att högre kvalitet, egna kök på äldreboenden och mer närproducerad mat kräver mer skattepengar, åtminstone på kort sikt. Minskat matsvinn och friskare åldringar är indirekta och långsiktiga sidoeffekter som tyvärr inte brukar räcka långt som argument när de kommunala budgetarna ska fördelas. Eskil Erlandsson vill heller inte erkänna att det kan finnas en konflikt mellan att gynna lokala producenter och att värna den fria konkurrens som hans parti är så rädd om.

Jag upprepar, matlyftet är en bra idé, men den kostar pengar. Skattepengar.

Centern har en hel del förlorat förtroendekapital att ta igen. Under de år partiet varit med och styrt landet har utvecklingen på landsbygden gått åt fel håll. Arbetstillfällen har försvunnit, jordbruk har lagts ner, regionala högskolor har tappat resurser. Eskil Erlandsson själv har anklagats för att gynna det storskaliga jordbruket. Effekten av hans miljardsatsning på Matlandet har ifrågasatts.

Nu storsatsar partiet på att restaurera sitt gamla varumärke. Välrenommerade reklambyråer har anlitats för att lansera den nygamla landsbygdsprofilen. Men titeln bästa matparti blir svår att erövra. När branschorganisationen Livsmedelsföretagen frågade väljare vilket parti som hade störst förtroende i matfrågor så vann Miljöpartiet stort. 39 procent ansåg att MP hade den mest trovärdiga matpolitiken. På andra plats kom Centern med 17 procent. På tredje Socialdemokraterna med 10 procent.