Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan du vända länets befolkningstapp Jonas?

Privata vinster i omsorgen och befolkningsminskningen i Jämtland, är det egentligen något som Vänsterpartiet kan påverka?

Partiledaren Jonas Sjöstedt har under lång tid haft medvind i opinionsundersökningarna. Med drygt fyra månader kvar till valet besökte han på söndagen Brännagården i Häggenås och Östersund.

– Brännagården är ett bra exempel på att det går att ha andra utförare än kommunen och att det blir välskött, samt präglas av omtanke, samt att överskottet återinvesteras eftersom man är ett kooperativ, säger Jonas Sjöstedt.

Om partiet får bort de privata vinsterna hoppas han att det ska öppna för fler alternativ som Brännagården.

Har du möjlighet att få igenom en politik som säger nej till privata vinster? Den inriktningen finns exempelvis inte hos Socialdemokraterna?

– Jag upplever att de sakta men säkert rör sig åt vårt håll vilket beror på att folkopinionen är så pass bastant. Det är ingen tvekan om att de rödgröna väljarna vill ha bort privata vinster, säger Jonas Sjöstedt.

– Men det bygger på att vi får inflytande i politiken och helst sitter i en regering efter valet.

Nyligen visade LT hur länet har tappat befolkning under 20 år oavsett vilken regering som suttit vid makten. Jonas Sjöstedt tittar på uppslaget som också visar att 170 kommuner krympt sedan 1995. Det här berör en väldigt stor del av Sverige, men i valrörelsen är det ganska tyst om detta.

Är det här något som inte går att komma åt politiskt?

– Det finns en global trend att storstäderna växer som är svår att förneka. Samtidigt kan politiken ge mycket bättre förutsättningar att bo och utvecklas på landsbygd, säger Jonas Sjöstedt.

Han nämner att Vänsterpartiet jobbat hårt de senaste åren med att ta fram ett hytt landsbygdsprogram med över 100 punkter där fokus delvis ligger på service och gröna investeringar. Jonas Sjöstedt skjuter också in: "ju mer marknaden får styra ju mindre service finns i landsbygdens Sverige, därför att det är kommersiellt mindre intressant".

– Vi har också tittat mycket på Norge; allt ifrån stöd till lanthandel till hur man kan skriva ner studiemedel till lärare och läkare i glesbygd.

Finns del anledning för Vänsterpartiet att driva frågan om vattenkraftsåterbäring?

– Vi är för en återbäring på vattenkraften. Kommuner som Ragunda producerar enorma rikedomar men är en av Sveriges fattigare kommuner. Vi ser också behov av att höja mineralavgiften som är extremt låg i Sverige. De pengarna ska oavkortat gå tillbaka till de regioner som har rikedomarna, säger Jonas Sjöstedt.

Vindkraften anser han ska omfattas av en lagstadgad bygdepeng, i dag är den frivillig från kraftföretagens sida.

Besöket i Östersund, på Gamla Teatern, hade koppling till det kommande EU-valet där Jonas Sjöstedt bland annat tog upp Europas krisande ekonomier.

– Euron är en viktig del av krisen och därför är det klokt att vara EU-kritisk. Vi fick mer rätt än vi anade där, säger Jonas Sjöstedt.

Hur privatiseringar och vinster i välfärden hänger ihop med EU-valet ser han som ett annat aktuellt område.

– EU håller på att förhandla fram ett frihandelsavtal med USA där man vill ge amerikanska företag en möjlighet att överklaga demokratiska beslut som minskar deras vinst. Ett sånt beslut kan vara att ta bort vinsterna i välfärden, konstaterar Jonas Sjöstedt.

– Det blir en av de tyngsta frågorna i nya EU-parlamentet.