Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan du lova fler bostäder?

Bygga själv, låta någon annan bygga, hyra eller köpa sitt hus.
Bostäder i Berg behövs men hur ska det gå till?

Det är brist på bostäder i Bergs kommun. Äldre står i bostadskö för att få en ny bostad och det kommunala bostadsbolaget har jobbat med ett bostadsförsörjningsprogram. Man vad tänker de kommunala politikerna göra för att lösa bostadsproblemet i kommunen? Det undrar en av kommunens invånare i LT:s satsning #kandulova.

Kan du lova att det blir mer bostadsbyggande i kommunen efter valet. Richard Lundgren

Centerpartiet: Kommunen har avsatt 5milj. för att BHH ska komma igång med bostadsbyggande och nu måste vi se till att det blir verkstad . Bostadsbyggande är en förutsättning för att vi ska kunna hålla uppe befolkningsiffran vilket i sin tur är grunden för den kommunala ekonomin . Det bästa vore om någon privat konstellation vore intresserad av att bygga då kommunens skuldsättning begränsar vårt handlingsutrymme .

Dan-Olov Westberg, vice kommunalråd

Miljöpartiet: Vi kommer att göra vad vi kan för att det ska bli enklare att bygga bostäder i kommunen. På kommunnivå behövs smidighet, hjälpsamhet och låga kostnader kopplat till bygglov och annan form av myndighetsutövning. På nationell nivå handlar det dels om att områdesanpassa lagstiftning som strandskydd och liknande, dels om att möjliggöra lånefinansiering av boende även på landsbygden. Men utrymmet för att bygga bostäder i kommunens regi är begränsat.

Olle Schubert, ledamot i kommunfullmäktige

Socialdemokraterna: Ja. Vi ska även leta nya lösningar för att människor ska kunna köpa och äga sitt hus eller kunna hyra för en rimlig summa. Vi ska bli bättre att marknadsföra de tomter kommunen har för att det ska vara tydligt att det finns tomter om man vill bygga själv. För att bli fler i kommunen är fler bostäder en viktig fråga. Under den mandatperiod som varit har vi satsat 5 milj för nybbygnation, dessa hoppas jag verkligen ska användas nu inom kort

Therese Zetterman, ordförande i utvecklingsutskott och kommunalrådskandidat

Moderaterna: Tillgången på bostäder är en förutsättning för att folk ska kunna flytta till Bergs kommun. Vi har avsatt 5 miljoner till Bergs hyreshus för nybyggnation men det har inte kommit igång. I första hand är det bostäder i Hackås, Svenstavik och Klövsjö som behövs.

Elise Ryder Wikén, ordförande i Bergsmoderaterna