Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

#Kan du lova bättre integration för invandrare?

Frågan om integration i det svenska samhället har lyfts i och med Sverigedemokraternas valframgångar 2010 och 2014. Hur ska politikerna arbeta för att göra den bättre?

Sverigedemokraterna har beskrivits som riksdagsvalets enda vinnare. De blev tredje största parti med 12,9 procent av rösterna.

Migrationsverkets prognos för 2014 är att sammanlagt 80 000 asylökande kommer till Sverige.

Dessa fakta i samband gör att frågan om integration i det svenska samhället återkommande lyfts i både debatter mellan partiledare och oberoende medier.

I Bräcke kommun fick partiet 7,3 procent av rösterna.

Där frågar Miriam Wase de lokala politikerna följande i LT:s #kandulova:

Kan du lova att arbeta för bättre integration för invandrare? Och hur i så fall?

(C) Från kommunens sida så jobbar man redan hårt med detta. Vi har bra skola och fritidsmöjligheter, men grundproblemet är att det finns för få lediga jobb. Invandrarna kommer därför inte in i samhällslivet på ett bra sätt. De måste också själva ha den viljan, att bli integrerade. Ett bra sätt för dem är att engagera sig och delta i den politiska processen - inte att ställa sig utanför. Det måste bli ett ömsesidigt givande och tagande. Välkomna!

Yngve Hamberg, Centerns gruppledare i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

(S) Vi jobbar hela tiden med att ha en bra integration i Bräcke kommun. Exakt vad som görs i de enskilda fallen kan jag inte uttala mig om, det finns många olika behov.

Sven-Åke Draxten, Kommunstyrelsens ordförande

(M) Det här är en hjärtefråga för mig och Moderaterna. Vi ska ha fortsatt generöst flyktingmottagande och vår kommun ska präglas av mångfald och tolerans. Samtidigt måste man hela tiden arbeta brett för att integrationen ska förbättras. Solaris har varit ett väldigt lyckat projekt, som bl.a. handlat om att få dem som har svårast att ta sig in på arbetsmarknaden att få ett jobb. Vi ska bygga vidare på det. Att få ett jobb är den bästa integrationen.

Johan Loock, Moderaternas ordförande i Bräcke

Läs sverigedemokraten Alexander Erikssons, och fler partiers, svar på frågan.