Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan Centern rädda landsbygden?

Att Centerpartiet har något av en kris har väl varit svårt att undgå även för den mest politiskt ointresserade. Centern är inne i en ond cirkel, där dalande opinionssiffror leder till ännu mer ifrågasättande som leder till mer dalande opinionssiffror. Det är nog inte lätt att vara centerpartist just nu. Särskilt inte om man varit det hela sitt liv. De frågor som en gång var Centerpartiets viktigaste verkar inte finnas på partiets dagordning längre.

I helgen samlades politiker och andra drivande i landsbygdsfrågor på Landsbygdsriksdagen i Sandviken. Ett evenemang tänkt att stärka byarörelsen och påverka politiken inför årets alla val. Av riksdagens partiledare var det tre som saknades: Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD). Den enda partiledaren från regeringen på plats var alltså Centerns Annie Lööf.

Det vore fel att påstå att Lööf inte pratar om landsbygdens utmaningar. Det går att diskutera om Centerns lösningar på problemen, företagande och sänkta skatter, verkligen kommer att stimulera landsbygdsutvecklingen. Det kommer de inte göra om man tror att det är politiken, inte marknaden, som ska skapa förutsättningar att bo och leva överallt i landet. Och garanterat inte så länge Centern fortsätter kroka arm med resten av alliansen.

Det går inte komma i från: Annie Lööf sitter i en regering som konstant gynnar de större städerna. När statsminister Fredrik Reinfeldt besökte Östersund under onsdagen fick han frågan om det går att förändra landsbygdens förutsättningar och minska avfolkningen med politik som medel. ”Både ja och nej”, svarade Reinfeldt, ”man väljer ju var man vill bo, det kan inte politiken göra något åt”. Som om inte möjligheterna till service, utbildning, jobb, välfärd och infrastruktur påverkar valet av bostadsort. Som om inte människor, särskilt unga, ofta känner att de inte har andra val än att röra sig mot de större städerna. Som om inte beslut som fattas i vår riksdag får konsekvenser även i de minsta byarna i vårt land.

Reinfeldt verkar tro att politikerna inte har något med samhällsutvecklingen att göra. Frågan är ju då vad vi ska med politiker till, om de inte har en vilja att förbättra för människor.

Så även om Annie Lööf och resten av Centern kanske uppriktigt tror att deras politik kommer att hjälpa hela landet att leva är den inte vara genomförbar så länge de samarbetar med Moderaterna. Centerpartiet är ett parti som länge haft stort förtroende i just landsbygdsfrågorna. Många centerpartister har röstat på partiet just därför.

Inte konstigt att opinionssiffrorna bara fortsätter dala numera.