Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan bli en dyr affär för kommunen

Kommunen har nu mindre än två veckor på sig att överklaga – om den gör det.

– Det är jättemycket pengar för förvaltningen. Vi tittar på det här med våra jurister just nu.

Annons

Det säger barn- och utbildningsförvaltningens ordförande, Björn Sandal (S), som fick se domen om retroaktiv ersättning till de fristående förskolorna först för några dagar sedan.

Det handlar om tolkningar på hög juridisk nivå när det gäller fördelningen av pengar till olika så kallade utförare. Den kommunala skolan är en, fristående skolor är en annan och Östersunds kommun har tolkat riksdagspolitikernas beslut om ”lagen om lika villkor” på sitt sätt.

– Vi har haft en social faktor i vårt fördelningssystem och den bygger på, precis som Skolverket har sagt, att vi borde fördela pengar utifrån ett antal olika faktorer för att stärka de barn som har sämre förutsättningar att få goda resultat i förskola och grundskola.

En av de tyngsta faktorerna som Östersunds kommun vägt in är föräldrarnas utbildningsnivå när det kommer till fördelningen av ”förskolepengen”.

– Har vi fler föräldrar än 35 procent som har utbildningsnivå som är högre än gymnasienivå, då fördelas det inte några pengar, säger Björn Sandal.

Och han anser inte att exempelvis Ö-barna har fått mindre pengar per barn än de kommunala förskolorna utan tolkar det på ett annat sätt.

– Nej, vi drar inte ner ersättningen utan fördelar extra ersättning till de skolor eller förskolor där man har föräldrar med låg utbildningsnivå, för att de ska få kompenseras.

Nu har kommunen till den 11 april på sig att överklaga.

– Vi måste se vad den här domen innebär. Om vi överklagar vidare det måste vi se var vi hamnar någonstans.

Annons