Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kamratföreningen Norrlandsartillerister

Kamratföreningen Norrlandsartillerister (A 4) har ännu en gång varit på utlandsresa.

 I mitten på juni och i tidig morgon lämnade 35 medlemmar Östersund i en splitter ny buss och med Kenth Holmström vid ratten och med Åland, fredens öar, som mål. 

Efter att reseledaren Erik Nilsson hälsat välkommen och informerat om upplägget följde sedvanliga stopp med raster och lunch varefter bussen nådde Grisslehamn. Här anslöt ytterligare nio medlemmar tillhörande Stockholmsbatteriet. 

I Grisslehamn bordades m/s Eckerö som styrde kosan till Eckerö hamn på Åland. På plats anslöt sig Ålandsguiden Staffan Wredling, bosatt i Täby men också boende på Åland. 

Efter installation på hotell i Mariehamn avslutades kvällen med stor kamratmiddag under trevliga former. 

Dag två inleddes med besök vid Ålands lagting där guiden Päivi Nyman-Ackrén orienterade om landets konstitution och dess landskapsregering. Åland har ett långtgående självstyrelse gentemot Finland. Här kan också nämnas att Åland är demilitariserat, vilket innebär att Åland inte får befästas och att militär inte får uppehålla sig här utifrån ett avtal från 1856 som ännu gäller. 

Efter detta blev det ett besök vid den tsarryska fästningen Bomersund som sprängdes 1856. Det finns i dag ett museum vid platsen där man kan ta del av fästningens historia. Dagens avslutning gjordes vid Kastelholms slott som utgörs av ett heterogent byggnadskomplex som tillkommit och successivt byggts ut från 1300- till 1600-talet. Erik XIV, äldste son till Gustav Vasa, satt här fängslad hösten 1571. Ett intressant besök där man verkligen kände historiens vingslag. 

Så stod dag tre för dörren och dagens besök blev vid Postrotemuseet där en utställning och en film visades om postböndernas mödosamma liv under de nästan 500 år de var ålagda att föra posten över havet från Sverige till Eckerö för vidare befordran till Åbo. Det blev ett starkt men intressant besök som därmed avslutade besöket på Åland. 

Efter detta åter båtresa till Grisslehamn och sedan ankomst till Storsjömetropolen, men innan dess passade Göran Westman på att tacka reseledare Erik Nilsson för dennes idoga och oegennyttiga arbete. Även chauffören Kenth Holmström fick varma ord för sin säkra och trygga körning.