Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamprad och Malmsten bland årets sommarvärdar

/

De har dansat i tv, skrivit böcker och startat världens största möbelvaruhus. På onsdagen presenterades årets sommarvärdar i P 1.
Ingvar Kamprad är först ut och Jan Guillou avslutar. För sommarens enda jämtländska inslag står Bodil Malmsten.

Annons

De flesta av de 57 sommarvärdarna i årets upplaga av ”Sommar i P 1”, som firar 50- årsjubileum i år, är redan kända för många svenskar.

Först ut är Ikeagrundaren Ingvar Kamprad, som debuterar som sommarpratare. Han var inte på plats på den traditionella presskonferensen på onsdagen, men lät hälsa att han planerar att bjuda på ”ett enkelt bonnasnack” i sitt program.

Han får sällskap av bland andra journalisten och författaren Jan Guillou, som gör sitt femte sommarprogram i augusti.

Vad han ska prata om har han ännu inte bestämt, men vet att han själv tycker att ett bra program innehåller oväntade upplevelser och en lagom dos skandaler.

– Men det blir svårare om man har gjort det tidigare, man har ju betat av alla passande storys. Prestationsångesten borde vara störst hos oss som är professionella. Jag får inte göra ett dåligt sommarprogram, det skulle glädja alldeles för många kollegor, säger han till TT Spektra.

Bloggaren och journalisten Alex Schulman debuterar som sommarvärd och blev så glad över frågan att han skrek rakt ut:

– Plötsligt har jag blivit accepterad av den lite mer kulturella eliten. Det blir inte större än såhär, det här är sista anhalten.

Schulman, som nyligen debuterat med romanen ”Skynda att älska” om sin pappa Allan Schulman, väljer att viga sitt program till kvinnorna i sitt liv.

– Jag vill prata om mamma, hon blev så marginaliserad i min bok. Jag kommer dessutom spela en del musikallåtar. Kulturvärlden kommer att avsky mig för det, men det är så jag provocerar numera, säger han.

Petra Mede, komikern som ledde Melodifestivalen i år, kommer att prata om den ryggskada hon drabbades av som ung dansare.

– Men helt gravallvarligt blir det inte. Det blir både humor och allvar, säger hon.

Bibi Rödöö, projektledare för ”Sommar i P 1”, säger att hon är mycket nöjd med årets startfält.

Att få Ingvar Kamprad att ställa upp efter många års nej är hon särskilt glad över.

Men den absoluta drömgästen har ännu inte tackat ja.

– Jag har faktiskt frågat kungen. Han har gett sitt godkännande till att hans syster sommarpratar i år. Det är en bit på väg, säger hon med ett leende.

Mer läsning

Annons