Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampen om vindkraften fortsätter

Föreningen Medvind för bygden startades i juni och har redan 600 medlemmar. De menar man att det inte finns någon stor och massiv lokal opinion mot en vindkraftsutbyggnad i Lillhärdal.

Föreningen Medvind för bygden har gått igenom de 1271 synpunkter som inkommit till Härjedalens kommun angående översiktsplanen för vindkraft och av dessa var 366 sympatisörer med Medvind för bygden och 649 sympatisörer med Föreningen för Småskalig Vindkraft, FFSV.

Av Medvinds 366 sympatisörer är 177 mantalskrivna i Lillhärdal, av FFSV:s 649 sympatisörer är 221 mantalskrivna i Lillhärdal. Detta betyder enligt Medvinds utvärdering att 27 procent av de mantalskrivna i Lillhärdal är för en vindkraftsutbyggnad, 33 procent är emot och att 40 procent inte har lämnat några synpunkter.

I september kom två skrivelser in till kommunen där en privatperson anklagar föreningen för att riva ner FFSV:s affischer, hota folk med kärnkraft, förstöra egendom, och välta bilar. I den andra skrivelsen som är från FFSV:s styrelse står det "Våra motståndare i "Medvind för Lillhärdal" har med sin dörrknackningskampanj, sina ledande frågor, sina hot och trakasserier denna gång lyckats bättre än tidigare, med att mobilisera stöd för sin linje. Vi kan se, att de med sin aggressiva bearbetning har fått med sig många äldre och många barn i byn, tom en del av våra egna medlemmar i FFSV har de fått att skriva på för vindkraften".

– Det är allvarligt att smutskasta en förening så här, säger Bengt Liljemark, som är ordförande i Medvind för bygden.

John-Erik Johansson har gått runt och pratat med mycket folk och känner inte alls igen sig i beskrivningen, att han skulle ha vält bilar och varit aggressiv.

– De flesta jag pratar med har ingenting emot en vindkraftsutbyggnad, men jag tror att många inte vågar lämna ut sitt namn. Jag har svårt att förstå att folk ska bli osams över det här, säger han.

Föreningen hoppas att kommunen öppnar upp översiktplanen igen, och i första hand titta på de boendes synpunkter. 70 vindkraftverk kan vara lämpligt att bygga, tycker de.

– En översiktsplan ska bara handla om vad ett område är lämpligt till, de har hoppat över flera steg. Först när exploatören har ansökt ska kommunen ta ställning till om de får bygga, säger han.

– Nu är vi 670 invånare i byn, men 2020 kommer vi bli vara 450-500 personer. Då måste vi vidta åtgärder. Vindkraften kommer att ge en stor bygdepeng till byn och flera jobb, säger Bengt Liljemark.