Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampen om patienterna i full gång

Både Fjällhälsan och landstinget smygstartade sina nya läkarstationer dagen före julafton.

– Det har mest varit såkallade orospatienter, säger Torgny Svensson, destinationschef på Skistar Vemdalen.

Den 23 december slog både Fjällhälsan och landstinget upp portarna på sina nya läkarstationer i Vemdalen respektive Vemdalsskalet. Öppnandet har föregåtts av en debatt där landstinget anklagas för att vilja slå undan benen för hälsocentralen Fjällhälsan i Hede, som ägs och drivs av en ekonomisk förening. Turisterna i Vemdalsskalet, Björnrike och Klövsjö/Storhågna har i första hand hänvisats dit tidigare. Nu finns möjligheten till vård direkt på skalet.

– Det har varit ungefär 10-15 patienter per dag, säger Torgny Svensson, destinationschef på Skistar Vemdalen som varit i kontakt med personalen på Vemdalsskalet, en läkare och en sjuksköterska, för att höra hur det gått.

– Mestadels är det föräldrar som kommit in med sina barn och haft så kallade orosfrågor. Det är ju väldigt lätt att gå in när läkarmottagningen är så lättillgänglig, säger han.

Är det någon som sökt hjälp för skador man fått i skidbacken?

– Det är inte många. Hittills bara någon enstaka, säger Torgny Svensson. .

Läkarstationen, en filial till landstingets hälsocentral i Sveg, har öppet två timmar alla dagar i veckan utom söndagar. Än så länge sker läkarmottagningen i väntrummet, eftersom lokalen inte är färdigbyggd.

I Vemdalen invigs Fjällhälsans läkarmottagning officiellt den 7 januari men även här började man alltså ta emot patienter den 23 december. Under vintersäsongen har mottagningen öppet på förmiddagarna, måndag till fredag helgfri vardag. Den är ett svar på landstingets satsning i Vemdalsskalet.

Enligt verksamhetschef Annika Cederlund har det varit ungefär 10-15 besök varje dag under den första veckan. Ett "ganska stort antal", enligt henne.

– Personalen säger att stämningen varit fantastisk. De har fått både blommor och choklad. Ungefär hälften av patienterna har varit turister, den andra hälften ortsbor.

Tror du att patienterna räcker till både er och landstinget?

– Det kommer att visa sig efter påsk, det får vi prata om då, säger hon.