Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampen mot sjukdomen blir en dokumentärfilm

Peder Elderbys kamp mot sin svåra sjukdom är på väg att bli dokumentärfilm. Tillsammans med kompisen och filmaren Petter Alke har han gett sig ut på en resa i sökandet efter hjälp mot vad läkarna anser vara en obotlig form av cancer.

Annons

Peder ser ut som vilken 60-årig man som helst. Han bor och lever på Norderön och kör färjan mellan ön och fastlandet precis som han gjort i alla år tidigare. Men som han uttrycker det själv; inom sig har han en tickande bomb. Och den kan explodera när som helst.

Det började för drygt fyra år sedan. Peder Elderby fick problem att andas och ont i lungtrakten.

– Först tror man ju inte att det är så farligt. Man väntar en stund och hoppas att det ska gå bort, berättar han.

Men besvären blev inte bättre och Peder sökte läkarhjälp. Vid de första besöken hos sjukvården konstaterades att han hade vatten i lungorna. Behandling sattes in men problemen försvann inte utan blev snarare värre. Två år och många läkarbesök senare så fick han beskedet. Cancer.

– Det här var i december 2008. Dagen före julafton ringde läkaren och sade att jag skulle få en remiss till Umeå där man skulle göra en grundlig undersökning. Jag kan säga att det var den absolut bästa julklapp jag kunde fått, säger Peder.

Väl i Umeå så konstaterades till sist att det handlade om två cancertumörer på ena lungan. En form som heter malignt mesoteliom och som oftast är mycket svår att behandla. I Peders fall sattes cellgifter in och tumören krympte något. Men efter fyra behandlingar konstaterade läkarna att mer cellgift inte skulle hjälpa.

– Först talade de om operation men senare kom de fram till att det skulle vara för riskfyllt, förklarar han.

Peder Elderby började fundera på om det inte kunde finnas andra sätt att ta tag i problemet. Han började leta efter alternativa metoder att bekämpa cancern. Via bekanta och bekantas bekanta fick han tips om kinesiska behandlingsmetoder. Peder visste att hans tidigare granne Petter Alke hade vistats en hel del i Kina och ringde honom för att be om hjälp.

– Han ringde upp mig när jag var på tunnelbanan i Stockholm. Då berättade han om cancern och att han ville åka till Kina. Det blev startskottet på vårt projekt, berättar Petter Alke.

Peder Elderby ville med Petters hjälp åka till Kina och träffa läkare där som har andra metoder än de västerländska för att behandla cancer. Petter Alke arbetar bland annat som filmfotograf och efter en tid kom han med idén att de skulle göra en dokumentärfilm om resan och kampen för att bekämpa sjukdomen. Att stå framför kameran är utelämnande och var ingen självklarhet för Peder.

– Visst fanns det lite tvekan med filmandet i början men sedan körde vi på och har man gett sig in i något så är det ju bara att fortsätta, säger Peder Elderby och skrattar.

Den första resan till Kina genomförde de båda hösten 2009. Den har resulterat i en behandling med kinesiska örter som hjälpt Peder att bli bättre. Tanken är att de båda ska åka tillbaka och leta efter fler behandlingsformer nästa år.

Förutom filmen så har de startat en Facebookgrupp som handlar om Peders kamp och om filmen som heter Last hope China. En sida som besöks av mängder av människor från hela världen.

– Både filmen och alla de här kontakterna är för min del otroligt värdefulla. Jag har massor med vänner som följer mig och ger stöd, säger Peder, som också hoppas att filmen ska kunna bli ett stöd för andra i hans situation.

– Det här projektet kanske kan hjälpa till att sprida attityden att man faktiskt kan hjälpa sig själv. Att man på alla vis måste koncentrera sig på att bli frisk och inte tänka på att bli sjuk, säger han.