Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampen mot EU fortsätter

Det var med en hårsmån som ja-sidan vann folkomröstningen om EU. Det var 19 år sedan och striden fortsätter.

På lördagen håller Folkrörelsen nej till EU ett jubileum med föreläsningar och utställningar på länsbiblioteket. Det var 20 år sedan EU-motståndarna organiserade sig.

– Det var sådan entusiasm, passion och glöd med oss som jobbade med det här, minns Gunilla Blix

Glöden finns kvar, säger hon.

– På sätt och vis, men det är inte samma aktivitet. Föreningen finns ju och har sina kongresser. Det är en aktiv förening men naturligtvis är lägre aktivitet i dag.

Hon konstaterar dock att engagemanget bland EU-motståndarna ute i stugorna inte märks så väl.

– Det beror kanske på att folk tror att det kört trots att det kommer fram en massa fakta om hur toppstyrt EU är.

Håkan Larsson (C) stod på EU-motståndarnas sida:

– Jag hade hellre sett ett närmare samarbete med de nordiska länderna, men att driva utträde ur EU i dag känns inte särskilt realistiskt.

Finn Cromberger (FP) var med när EU-stormen svepte som hårdast över landet och han håller fast vid att inträdet i den europeiska unionen var det bästa för Sverige.

– Vi lever i en globaliserad värld och kan inte stänga oss inne. Vi måste samköra med andra och vi måste vara på marknaden. Vi är också en av världens mest exportberoende länder.

Vad säger du om Sverige och EMU?

Vad säger du om Sverige och EMU?

– Vi ska gå med i emu. Där har dock inte EU varit juste. De har släppt in länder som kanske inte borde ha släppts in av rent monetära skäl.