Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampen för Husqvarna i Tandsbyn är över

Kampen för Husqvarna i Tandsbyn är över. I går var det slutförhandling och företaget ansåg inte att de fått några argument för att ändra sig. Det blir avveckling. Förhandlingen tog tre minuter och avslutades ensidigt.

På dessa tre minuter bestämde sig alltså företaget för att göra drygt 110 personer arbetslösa.

– Det är jättetråkigt att företaget inte har brytt sig om något av det jobb som är nedlagt på att ta fram ett nytt förslag, säger Rigmor Davidsson, IF Metalls klubbordförande i Tandsbyn.

– Vi tycker att de konkreta förslag som vi har presenterat hade varit väl värda att införa, det framgår även av löntagarkonsultens rapport.

Flytten av Tandsbyn utgör inte mer än blygsamma två procent av besparingarna på totalt 400 miljoner för Husqvarna AB och den är samtidigt förenat med väldigt stora risker affärsmässiga risker, anser löntagarkonsulten.

”Det vore enligt min mening väl värt besväret att på allvar överväga ett upplägg där Tandsbyfabriken utvecklas vidare mot ett ”Center of Excellence” inom de områden som gynnar Construction Products, och därmed dra fördelar av redan gjorda investeringar”, skriver han.

Löntagarkonsulten skriver också att det finns mycket stora risker för att engångskostnaderna blir högre än planerat och att återbetalningstiden på investeringen blir avsevärt förlängd.

”Eftersom förändringen planeras ske i en situation med ökande volymer och högt kapacitetsutnyttjande ökar behovet av extra resurser för projektets genomförande”.

Men inga argument bet på företaget som nu bestämt sig för att avveckla Tandsbyfabriken enligt information den 23 oktober.

När fabriken ska stängas vet inte Rigmor Davidsson, men förmodligen sker det vid årsskiftet 2010/2011 enligt tidigare information.

Hur är då stämningen på företaget?

– Folk är ilskna, sura, förbannade och bittra, säger Rigmor Davidsson vidare, jag misstänker att det kommer att synas i produktionen framöver.

– Dessutom befinner vi oss i en speciell situation så tillvida att;

• Vi har dragit igång två skift på några maskiner.

• Vi har nio visstidsanställda, i dag kom det ytterligare tre och vi har behov av 10–15 till.

• Vi ska bygga om banorna till 400 takt.

• Vi kör maxtid enligt arbetstidsavtalet, vilket innebär att vi arbetar 45 timmar per vecka.

Tanken är att uppbyggnaden ska fortsätta.

– Vi kan inte se ett enda uns av sunt förnuft i detta, säger en mycket besviken Rigmor Davidsson.