Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kämpa för din mammas rätt

Tänk på din mamma, din dotter och din syster – eller tre andra kvinnor i din närhet.

Enligt statistiken kommer minst en av dessa tre att utsättas för en våldshandling, till exempel misshandel eller sexuellt tvång, någon gång under sitt liv.

I Sverige är kvinnors genomsnittslön bara 83 procent av männens, och endast 18,4 procent av världens parlamentariker är kvinnor.

Är kvinnor sämre politiker eller sämre anställda?

Förtjänar kvinnor att bli slagna eller våldtagna?

Din mamma? Din dotter? Din syster?

Nej, är naturligtvis vårt rungande svar, när vi i den ideella föreningen UN Women Östersund, i dag på Internationella FN-dagen, uppmärksammar kvinnors mänskliga rättigheter och FN:s Kvinnokonvention.

Kvinnokonventionen trädde i kraft 1981.

Sverige är ett av 187 länder som undertecknat den – och därmed lovat, i enlighet med konventionens artiklar, att avskaffa diskriminering av kvinnor, att bekämpa prostitution och annan kvinnohandel, att säkerställa att kvinnor har samma möjligheter som män till utbildning, jobb, karriär, med mera.

Lokalt, i UN Women Östersund, har vi i år valt att fokusera extra mycket på Kvinnokonventionens artikel 5, den som handlar om att motverka fördomar, seder och bruk som grundar sig på att det ena könet är underlägset eller på stereotypa könsroller.

Det har vi valt för att vi anser att stereotypa könsroller och uppfattningar om kvinnors underlägsenhet ligger till grund för mycket av den diskriminering som kvinnor utsätts för.

Kämpa tillsammans med oss för kvinnors mänskliga rättigheter – i världen, Sverige och i Jämtlands län! För din mammas skull, din dotters, din systers. Och din egen.

 

Styrelsen för UN Women Östersund: Elin Olofsson, Trine Amundsen, Ann Helmersson, Susanne Edfeldt Sjöling, Marie Fredholm, Margareta Broström, Gudrun Olsson, Sara Larsson, Emmy Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel