Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kamp mot utsatthet

I de flesta kommuner finns utsatta områden som i hög grad förknippas med social oro, kriminalitet och utanförskap. Utvecklingen i dessa områden måste vändas om Sverige ska hålla ihop ekonomiskt och socialt.

Vi Kristdemokrater vill införa en försöksverksamhet med det man i Storbritannien kallar för social impact bonds. Det är en modell som tar tillvara styrkorna i samhällets alla tre sektorer: Offentlig, ideell och privat sektor. Syftet är att stimulera nya lösningar på sociala problem och samtidigt få fram mer ekonomiska resurser till den här sortens viktiga insatser.

Exempelvis kan det vara en ideell organisation som har en idé om hur man kan bryta den onda cirkeln för en viss grupp unga återfallsförbrytare. Ponera vidare att ett försäkringsbolag, eller kanske en stiftelse tar del av idén, tror på den och skjuter till pengar för projektet. Det offentliga ger en tydlig, mätbar och tidsbestämd målsättning. Det kan till exempel vara att 40 procent av de ungdomar som deltar i projektet ska ha lämnat de kriminella miljöerna efter tre år.

När tidsperioden är slut sker en utvärdering för att se om målsättningarna har uppnåtts. Om de har det, så betalar staten tillbaka pengarna med förutbestämd ränta till företaget/stiftelsen. Om inte, så står företaget för insatsen.

På vänsterkanten har det påståtts att vi vill ersätta den gemensamt finansierade välfärden med det här initiativet. Det är helt fel. Däremot måste vi använda alla tillgängliga verktyg i kampen mot social utsatthet. Frågan är för viktig för att låta de ideologiska skygglapparna skymma sikten. Det är våra ungas liv det handlar om.

Ingrid Gustafsson, Ordf (KD), Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel