Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalvfärsjärpar med svampfräs och dragon- och pepparrotssås

Supergoda järpar med en härlig kombination av dragon- och pepparotssås. Passar perfekt som söndagsmiddag.

Annons

4 personer

Det här behöver du till järparna:

500 gram kalvfärs

1 msk koncentrerad kantarell- eller viltfond

1 dl vispgrädde

0,5 dl ströbröd

1 msk torkad dragon

en halv tub riven pepparrot

salt

peppar

smör till stekning

Champinjonfräs:

300 gram champinjoner

4 vitlöksklyftor

smör till stekning

Pepparrots- och dragonsås:

en halv tub riven pepparrot

0,5 msk dragon

2 dl grädde

0,5 dl rött vin

1 msk soja

1,5 dl vatten

Så här gör du:

Blanda grädde och ströbröd tillsammans med fond och dragon. Låt svälla cirka 5-10 minuter. Blanda i färsen och pepparroten samt salt och peppar. Rör inte i färsen för mycket då den lätt blir trådig. Forma 12 järpar. Stek på medelhögvärme i smör så att järparna får fin färg, de behöver inte bli genomstekta. Lyft över i ugnssäker form.

Champinjonfräs: Skiva champinjonerna och skala vitlöksklyftorna. Stek svampen tillsammans med pressad eller hackad vitlök i smör. Lägg ovanpå järparna i formen.

Sås: Slå på vatten, soja och vin i stekpannan utan att göra ren den. Låt reducera till omkring hälften. Slå på grädde och blanda i dragon och pepparrot. Koka upp. Slå såsen över järparna och champinjonerna. Låt järparna stekas färdigt i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter. Servera med potatismos och gröna ärtor.

Receptet kommer från Sandra Högman.