Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kallelsen till specialistläkaren kan även användas som bussbiljett

På försök ska patienter i länet få använda kallelsen som bussbiljett till och från sjukhuset.

Allt för att patienten ska slippa ligga ute med pengar, men också för att kunna styra över resandet till buss.

Annons

Förhoppningsvis ska ett försök komma igång efter sommaren.

Just nu pågår en utredning kring sjukresor och där diskuteras bland annat detta. Men inget är bestämt, allt är på diskussionsstadiet.

– Vi sitter en grupp och tittar på hur vi ska förbättra sjukreseprocessen både vad gäller kostnad, administration och för patienten, säger Jonas Törngren, verksamhetsområdeschef för landstingsservice.

Han säger att det finns ett antal olika delar. En del är att de kommer att öppna en avdelning där sjukresorna kommer att styras som också kommer att bemannas.

– I bästa fall kan vi kanske ha ett samarbete med Röda korset, vi ska ha en träff med dem om några veckor, där de hjälper patienterna till och från avdelningarna. Men det är inte riktigt klart än.

Mycket handlar det om att försöka styra över allt fler resor till buss.

– Dels är det ett miljövänligare sätt att resa och dels är det billigare, säger Jonas Törngren. Många kan åka buss, men de upplever det som ganska krångligt att få ersättning för sina bussresor.

– Då funderar vi på att patienterna kanske skulle kunna åka på sin kallelse. Exempelvis ska det finnas en kod som busschauffören slår in, men då kommer förstås frågan om sekretess och integritet in i bilden.

Dessutom får inte alla kallelse, exempelvis de som åker till sjukhuset på regelbundna behandlingar.

– Vi strävar efter att minska pappershanteringen och försöker hitta andra modeller för kallelser också, allt från sms eller att patienten själv, på sikt, får gå in på internet för att hitta sin tid.

Det handlar om avancerade tekniska lösningar, men landstinget vill ha något enkelt som går att genomföra redan i år i varje fall på försök.

– En annan modell skulle vara att vi skickar med en bussbiljett med kallelsen men då ökar administrationen med fler moment.

Men ett försök om hur det blir om man åker på kallelsen skulle kunna utvärderas.

– Det finns både för- och nackdelar med det, klart är att för patienten så tycker jag det känns som detta överväger.

– Om man tar ett typexempel på landsorten där alla känner alla, vill då patienten att busschauffören ska se att du ska iväg till gynmottagningen eller cancermottagning?

Här måste landstinget också hitta enhetliga lösningar med en del av kallelsen som går att visa upp, utan att den är för lätt att kopiera.

I dag betalar landstinget enbart för taxiresor runt 30 miljoner om året sedan tillkommer flyg, buss och tåg så runt 40 miljoner totalt.

Praxis att alla över 80 år får åka taxi.

Blir det förändringar i resandet till universitetssjukhuset i Umeå också?

– Ambus väl utnyttjad, den kommer säkert att fortsätta kanske ska vi titta på att skaffa fler ambus.

Men sagt ingenting är beslutat eller sanktionerat hos beslutsfattarna än, allt ligger på diskussionsstadiet.