Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalle Olssons hårda sågning

Regeringen är ytterst ansvarig om Försäkringskassan behandlar sjuka på ett omänskligt sätt.
Det säger Kalle Olsson, (S), riksdagskandidat och tidigare ledarskribent på Länstidningen.
– Det sättet regeringen betraktar sjuka och arbetslösa i dag. Det är en fara att det sprider sig ner till enskilda tjänstemän, säger han.

Många har reagerat på Henrik Flygares artiklar om "Johan" som efter att fått avslag på ansökan om sjukpenning tog livet av sig.

En av dem som upprörts är LT:s tidigare ledarskribent Kalle Olsson som numera är riksdagskandidat för Socialdemokraterna i höstens val. Han tycker att det handlar om mer än den enskilde handläggaren i historien med Johan.

– Det jag tänker spontant är att vi behöver en mänskligare sjukförsäkring i Sverige. Det här är inte första gången sjuka möter ett motstånd från Försäkringskassan. Jag menar att det kommer uppifrån från regeringen och hur de ser på sjuka och arbetslösa som bidragstagare, säger Kalle Olsson.

– Det sättet regeringen betraktar sjuka och arbetslösa i dag. Det är en fara att det sprider sig ner till enskilda tjänstemän.

– Den regering vi har i dag har misstänktliggjort de som är sjuka och arbetslösa. Enligt dem så är man inte sjuk. Man är lat och vill inte jobba egentligen, säger Olsson.

Enligt Kalle Olsson har socialförsäkringssystemet slutat att ses som just försäkringar och han är tydlig med vem som bär skulden för det.

– Det sjukpenning och a-kassa är försäkringar som man betalat för. Det är inte bidrag. Det budskapet måste man stå upp för politiskt. Gör man inte det så har vi ett farligt sluttande plan.

Men är det inte bra om man skärper till reglerna så att man drar åt tumskruvarna på de som fuskar?

– Men när det gäller det här fallet så är det ingen som säger att han fuskat Man ifrågasätter på ett helt orimligt sätt människors sjukdomar. Det finns ju fler fall. Vi har cancersjuka som får höra att de visst kan jobba. Det blir inte nog med att man ska försöka klara av att bli frisk. Man ska också bedriva ett mindre krig för att få den ersättning man har rätt till.

Vad är lösningen?

– Vi måste ha en mänskligare sjukförsäkring. Vi ska inte ha administrativa tidsgränser som säger när du är frisk eller sjuk. Du ska inte behöva sälja hus och hem och gå till socialkontoret för att du blir sjuk.

Länstidningen söker socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) för en kommentar.