Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalle Olsson (S): "Vi närmar oss en bristningsgräns"

Länets problem med att hantera flyktingsituationen kommer inte som någon överraskning för Kalle Olsson (S), riksdagsledamot från länet.
– Jag tycker ändå att det är bra att vi tydliggjort att vi nu är i ett krisläge och det kan till och med bli ännu tuffare framöver, säger Kalle Olsson.

Läs mer: Flyktingsituationen skapar kris i kommunerna

Trycket på myndigheter och boenden i länet har ökat markant under de senaste månaderna.

Kalle Olsson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Östersund har varit på många asylboenden i länet det senaste året.

– Det har varit väldigt tydligt. I Hoting, som jag var i senast har man inte ens hunnit registrera alla som kommit. Folk kommer med väldigt kort varsel och det är många frågetecken. Man fokuserar på att hinna ordna tak över huvudet på folk så får man lösa allt det andra eftersom, konstaterar han.

Läs mer: Minst dubbelt antal ensamkommande till länet nästa år

Läs mer: Allt fler ensamkommande barn till länet skapar platsbrist

I mitten av september gick migrationsminister Morgan Johansson ut med att Migrationsverket hade kontroll över situationen och att det fanns beredskap.

– Vid ett givet tillfälle så kan han nog ha ansett det. Det som har skett är att trycket snabbt och på kort tid har stegrats. Det är klart att den kontroll som man upplever att man har vid ett tillfälle, den har man kanske inte några veckor senare. Jag tycker ändå att det är bra att vi tydliggjort att vi nu är i ett krisläge och det kan till och med bli ännu tuffare framöver. Vi måste förbereda oss, även mentalt, på det, säger Kalle Olsson.

Kalle Olsson tror att vi kommer behöva vänja oss vid en lägre samhällsservice.

– Vi måste förbereda oss på att saker som har fungerat på ett visst sätt kanske inte kommer att fungera precis som vi har tänkt oss. Det kommer att vara en konsekvens av den här krisen som vi nu upplever. Sedan kommer ju även en morgondag. De här människorna ska ju integreras, de ska få en plats i vårt samhälle, skolgång till barnen. Det är jättemånga frågor nu som måste hanteras. Det här har ju blivit den alltjämt överskuggande frågan.

Var går gränsen för att vi inte klarar av att ta emot fler?

– Vi närmar oss en bristningsgräns, för det finns naturligtvis en gräns då vi inte klarar av mer. Var den gränsen går exakt är svårt att säga. Vi måste lyssna på Migrationsverket, Socialstyrelsen, MSB, Länsstyrelserna och polisen. De är bäst skickade att tala om när det här inte går längre, säger Kalle Olsson.

Går inte gränsen här?

– Nej. Det vi måste jobba med nu är att alla kommuner involveras så vi får ett jämnare mottagande och vi måste se till att kommunerna får det stöd de behöver. Vi får inte glömma roten till varför vi är i ett krisläge, det är ju krigen, svälten och att människor tvingas fly från de värsta fasor man kan tänka sig, säger Kalle Olsson.

Läs mer:

Inga asylboenden i Östersunds gymnastiksalar

Ledare: Solidariteten är allas vårt ansvar

Ledare: Tältlägren - en signal till omvärlden