Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalle Olsson - kryssens kung

Med all sannolikhet är riksdagsplatsen klar. Kalle Olsson, (S), riksdagskandidat och ledarskribent på LT, verkar ha samlat flest personvalsröster i Jämtlands län.

Det har varit bråda dagar i kampanjandet inför valet. Händer ska skakas, dörrar ska knackas och det ordinarie arbetet skötas.

– Vad jag vet så har jag samtalat med 1100 personer under de sju veckor som kampanjarbetet pågick, säger Kalle Olsson. Minus sex kilo visar vågen efter allt spring i trappuppgångar.

På onsdagskvällen hade 64 av 98 valdistrikt i Jämtlands län räknats slutgiltigt. Då hade Kalle Olsson samlat 2689 personkryss och därmed gått förbi de båda partikollegerna Gunnar Sandberg (1360 kryss) och Anna-Caren Sätherberg (1898 kryss). Han har också samlat flest personkryss av alla, oaktat parti, i Jämtlands län.

Med all sannolikhet betyder det att Kalle Olsson tar plats som en av riksdagens 349 ledamöter när riksdagen öppnar den 30 september.

– Jag är glad och tacksam för det förtroende många visat mig när de kryssat men jag vill inte ta ut något i förskott innan alla röster är färdigräknade, säger Kalle Olsson.

Sverige befinner sig i ett svårt parlamentariskt läge. Hur ser du på det?

– Jag är ödmjuk inför det svåra läget som jag eventuellt kan komma att ställas inför, säger Kalle Olsson. Även fast det ser besvärligt ut nu så har vi i Sverige en tradition av att samarbeta över blockgränserna. Jag hoppas att det går att blåsa liv i den igen. Men det kan komma att bli smärtsamma kompromisser.

Hur kommer det sig att du lyckats så bra i din personvalskampanj?

– Jag tror att det betyder något att jag varit ledarskribent på LT under sju år och byggt en relation till många läsare den vägen, säger Kalle Olsson. Sen har vi bedrivit en valrörelse där vi fört många samtal med människor, något som jag lärt mig otroligt mycket av och tar med mig som politiker. Vi borde arbeta för att träffa fler människor på det sättet även under perioderna mellan valen och det gäller alla politiska partier.

Vilken politik vill du driva i riksdagen?

– Om det blir så att jag skulle komma in så vill jag göra något åt de ökande klyftorna i samhället, säger Kalle Olsson. Sverige i dag håller på att slitas isär. De rikaste har fått mest av de sänkta skatterna medan de fattiga fått minst och borgarna säger att "man måste kunna välja bort dåliga skolor". Vi ska inte ha några dåliga skolor i Sverige. Ur ett länsperspektiv vill jag att Jämtland ska ha förutsättningar att utvecklas. Det betyder att det måste satsas på infrastruktur, utbildning, arbetsmarknad och samhällservice.

En stor del av valrörelsens final kom att handla om Sverigedemokraterna. Hur ser du på det?

– Vi kan inte möta deras framgångar med en känsloargumentation utan i stället möta det med en analys av varför människor röstat på dem, säger Kalle Olsson. Sen är det inte en mänsklig rättighet att vara med och bestämma i riksdagen bara för att ett parti fått ett antal riksdagsmandat.