Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalle David minns TV:s ungdom

Jag vill gärna delge ytterligare minnen från tiden när TV-sändningarna kom till Östersund.

Jag jobbade då på Monark Cykel & Sport på Storgatan 24. Det var en jäktig tid vi hade då på Monark. Vi skulle leverera TV-apparater till hela länet, åtminstone där det gick att ta in en sändare. Det var väldigt mycket apparater som skulle levereras. Jag kommer väl ihåg att vi fick ta i anspråk hela lunchrummet för att göra leverans och inställningar av alla TV-apparater.

Vi hade även en utställning med felsökning för att hitta eventuella fel, det gjorde vi på Hotell Standard på Prästgatan.

En dag fick jag erbjudande att få vidareutbilda mig på allt som TVn förde med sig. Då var det bara att sätta sig på tåget till Tobo i Uppland, där låg Monarks fabriker.

De TV-apparater som då fanns var mycket stora till omfånget. På de mer lyxigare var det ofta jalusi, vilket innebar att TV-rutan inte skulle synas jämt och ständigt när inte TVn var påslagen.

Dessa apparater låg då i prislägen mellan 4 000-6 000 kronor. Jämför med dagens priser samt löner på den tiden. Ett sportbiträdes lön låg då på ca 1 000:-/månaden.

Så visst var det dyrt att köpa en TV-apparat. Vi anställda fick då låna en TV några dagar. Då var det viktigt att skriva ut en påseendeblankett, detta bara för om en kontrollant skulle komma och kräva TV-licens.