Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kallborna plockade upp stafettpinnen efter Fäviken – nu blir det Game fair på Västgård mitt i byn

Det pågår ett febrilt arbete i Kallbygden sedan ett av Åre kommuns stora sommarevenemang, Fäviken game fair, i fjol gav besked att arrangemanget slutar.
Byborna i Kall plockade snabbt upp stafettpinnen, förlägger sin satsning till Västgård i Kall och hoppas att evenemanget ska bli årligen återkommande.

Strax efter att fjolårets Fäviken game fair var avslutad meddelade ägaren till Fävikens egendom, finansmannen Patrik Brummer, att det inte blir någon fortsättning på den vida populära jaktmässan som pågått i över 20 år och lockat uppåt 30 000 inlösta besökare till baksidan av Åreskutan.

Förvåningen hos många var stor. Såväl besökare, näringslivet i grannskapet, de ideella föreningarna som jobbat ihop pengar under mässan och kommunen upplevde det som ett kännbart slag. Man brukar uppge att företagare inom en femmilsradie från Fäviken har fått ett betydande uppsving under långhelgens arrangemang.

– Det har en jättestor lokalekonomisk effekt, bekräftar Jan Andersson, näringslivschef i Åre kommun.

Men i Kallbygden skred man till handling direkt.

– Patrik Brummer gick ut med pressmeddelandet på en torsdag eftermiddag att han lade ner. Då skickade jag ett sms till Erik Alexandersson och frågade om han hade några lediga lägdor, säger Egon Wikström, engagerad Kallbo.

Erik Alexandersson, lantbrukare på Västgård i Kall, gav honom positivt besked på en gång.

– Jag tvekade aldrig. Game fair var för bra för att det skulle försvinna från den här bygden, säger Erik.

Sagt och gjort. På söndag kväll, tre dygn efter Patrik Brummers pressmeddelande skickade Egon Wickström ut ett från Kall. Det blir en Västgård game fair i Kall sista helgen i juli, löd budskapet.

Arrangemanget har redan kommit långt i planering och upplägg, mycket tack vare att flera av de inblandade har jobbat under många år i arrangörsstaben bakom Fävikens jaktmässa.

– Så egentligen flyttar vi bara det här över sjön. Men vi börjar om i lite mindre tappning, säger Egon Wikström, som är vd för Västgård Game fair.

Att både Storsjöyran samt ytterligare en jaktmässa arrangeras i Östersund samma helg skrämmer inte arrangörerna i Kall. Gensvaret hittills har varit stort och positivt, säger de.

Till Fäviken game fair lockades mellan 20 000 och 30 000 besökare per helg under de dryga 20 åren. I Västgård vågar man inte riktigt hoppas på en sådan rekordstart utan har lagt sig på en något blygsammare budget, men Egon Wikström vill inte avslöja några siffror. Förhoppningen är att satsningen ska bli långsiktig i bygden.

I sommar blir det ett liknande upplägg på mässprogrammet som det var i Fäviken med utställare, skyttebanor, uppvisningar, camping, mat, musik och dans på kvällarna. Men temat breddas.

– Vi måste rada upp syltburkar, så vi fokuserar på allt som händer på landsbygden: jakt, lantbruk, fiske och fritid, säger Egon.

Nu är det två månader kvar och färdigställandet av infrastrukturen för en mässa på Västgård är i full gång. Erik Alexandersson har grävt och fällt träd för fullt för att förbereda marken. Snart ska det brytas ny väg ner till området och el, vatten och internet ska ordnas.

Gensvaret från bygden har varit stort. Lokala företag har ställt upp med sponsring. Föreningar i närområdet har engagerat sig. Privatpersoner har hjälpt till med kunskap och Åre kommun stöttar med 100 000 kronor i bidrag. Även Fävikens ägare Patrik Brummer har bidragit med en betydelsefull starthjälp.

– Han har skänkt oss all utrustning från Fäviken som hade med Game fair att göra, utrustning som entrékurer, utedass, tält och komradioapparater, berättar Egon Wikström.

Egon, Erik och de andra var inledningsvis lite oroliga att byborna i Kall skulle vara tveksamma till satsningen, men även där är stödet stort för att bygden tar över stafettpinnen.

– Det kanske är det som tilltalar folk; att vi är som vem som helst, men vi tordes satsa på det här ändå, säger Erik Alexandersson.

– Sen är vi ju lite stridbara här i Kallbygden och försöker jobba emot den urbaniseringsnorm som råder både inom kommunen och i övriga samhället, säger Egon.