Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalla i en klass för sig

Annons


I Tour de Ski stod hon i en klass för sig.

Hon inledde den här världscupsäsongen i en klass för sig också.

Charlotte Kalla utklassade världseliten i lördagens 10 km fristil när hon tog sin första riktiga världscupseger.

Spåren längs Dundrets sluttningar är Charlotte Kallas favoritbanor. Här har hon avverkat otaliga träningstimmar under sina fyra år på skidgymnasiet i Gällivare. Här har hon större och högljuddare stöd än alla andra från tusentals åskådare. Här får hon utdelning för hela sin skicklighet som skidåkare.

Och här gav hon en föraning om vad som komma skulle då som 19-åring blev bejublad sjua i världscuppremiären.

Två år senare fick hon kliva högst upp på pallen.

Med ett långt "Jaaaa!" skrek tornedalskan ut sin glädje när hon klöv mållinjen.

-Det var ganska overkligt, men ändå hade jag fått så fin feedback utefter banan. Men jag vågade inte ta ut något i förskott. På upploppet kanske, sade hon om triumfen.

-Det är som en dröm. Att få dela den här stunden med så många välbekanta ansikten.

Segern var odiskutabel. Norska tvåan Marit Björgen, som vunnit världscuppremiärerna de två senaste åren, var en sekund före efter en kilometer. Sedan handlade det bara om Charlotte Kalla.
Utklassningsseger

Men att segermarginalen i fristilsmilen blev hela 24,4 sekunder verkade bara hon själv tycka vara helt naturligt.

-Det kändes så himla bra i kroppen. Jag var nästan orolig att det gick för sakta, när jag inte blev tröttare. Jag visste att det här är en bana som passar mig. Och det är en bana där man måste ligga på hela tiden, då kan det bli avstånd, sade hon.

-Och jag visste att sista varvet är mitt varv. Det är då jag är som starkast. Om jag hade legat efter på första varvet så skulle jag ha kunnat ta igen det.

Den situationen uppstod aldrig. Kalla hade kontroll redan vid varvningen. Med sin utklassningsseger före norskan Marit Björgen och finländskan Aino Kaisa Saarinen har hon satt nivån på världscupsäsongen.
"Bra för självförtroendet"

-Det känns väldigt bra för självförtroendet att få starta säsongen så här, sade hon.

-Premiären är alltid speciellt, det är mycket förväntan och man vet inte var man står, man är spänd och nervös. Det känns väldigt skönt att ha klarat av det här.

Mellan all uppmärksamhet, segerceremonier och kvällens middag på Fjällnäs slott hoppades Charlotte Kalla få tid att träffa alla släktingar och bekanta från uppväxtorten Tärendö tio mil från Gällivare.

-Jag ska till Tärendö efter helgen också och vara där några dagar. Jag har inte varit hemma sedan i juli, sade den nykorade segrarinnan.

Men först väntar söndagens stafett. Med Charlotte Kalla i fokus.

Mer läsning

Annons