Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kälarne skola briljerar

Kälarne skola har förbättrat sina studieresultat avsevärt på fem år. I dag har alla elever i årskurs 9 behörighet att söka vidare till gymnasiet.

2008 var endast 63,2 procent av niondeklassarna i Kälarne skola behöriga att söka vidare till gymnasiet. 2012 var andelen behöriga 100 procent visar statistik från Skolverket och det är ett resultat som man från skolans håll jobbar hårt för att de ska stå sig. Den positiva utvecklingen bakom Kälarne F-9 skola med sina 103 elever beror på fler orsaker enlig Eva Kvist, engelska och tyskalärare på skolan.

– På vår lilla skola blir eleverna sedda, hörda och bekräftade. Vi har en stabil och trogen lärarkår som samarbetar bra med både elever och föräldrar. Vi ser barnen under en lång period och över alla stadier, säger hon.

Kollegan Eddie Backlund som är matte och NO-lärare säger också att skolan som byggnad har stor betydelse för elevernas lärande.

– Det är en smart byggd skola där det mesta ryms under ett och samma tak, som bibliotek, hörsal och simhall. Vi har exempelvis 100 procent simkunnighet bland våra elever i 5-6:an.

Både Eddie Backlund och Eva Kvist säger också att det många gånger kan handla om att höja motivationen hos eleverna.

– Har en elev problem men vill lära sig, vet vi att det kommer att gå bra, säger Eddie Backlund.

De tycker båda att det är viktigt att stimulera eleverna med intressanta lektioner.

– Vi har ett nytt medierum där eleverna får tillgång till surfplatta, smartboard och webbaserade läromedel. I och med att eleverna har tillgång till den senaste tekniken ökar också intresse att lära sig på ett annorlunda sätt, säger Eva Kvist.

Kälarne skola har sedan flera år tillbaka ett internationellt samarbete med skolor i bland annat Tyskland och Tjeckien. Förra vintern var elever och lärare från Tjeckien också på besök i Kälarne. Kälarne skola har sökt bidrag från EU för projektet "Future Europe", framtida Europa, där eleverna från skolorna i de olika länderna under förra projektperioden hade diskussioner om miljö och utbildning med varandra.

Projektet har även vartannat år utmynnat i en resa någonstans i Europa, med pengar insamlade från revyer, talangtävlingar och skolans kafé.

– Vi måste blicka utåt och eleverna visar sig sedan under gymnasiet ofta ta chansen att göra praktik utomlands. Våra elever visar på ett mycket bättre självförtroende efter att ha fått möta ungdomar ifrån andra kulturer, säger Eva Kvist.

Under måndagen besökte riksdagsledamöterna Per Åsling (C) och Emil Källström (C) från utbildningsutskottet Kälarne skola.

– Här har vi ett fint exempel på hur en liten landsbygdsskola lyckas med att skapa ett väldigt bra studieresultat, säger Per Åsling.