Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kälarne Jazz- och blues firar sitt 20-årsjubileum

Kälarne Jazz- och bluesklubb

(Hotell Östjämten Kälarne)

Annons

Med en riktigt hårdsvängande blueskonsert firades på lördagskvällen Kälarne Jazz- och bluesklubbs 20-årsjubileum på stamlokuset Hotell Östjämten i Kälarne. Det var på dagen tjugo år sedan man drog igång verksamheten och alltjämt efter två decennier är Kälarne Jazz- och bluesklubb den vitala konsertarrangören, som lockar publik med eliten av svenska jazz- och bluesband.

Till den allra första konserten 1994 hade man engagerat ett av den tidens populära jazzband, Bosse Sylvéns, och sedan dess har det rullat på med ett tiotal högklassiga konserter varje år. På Östjämtens jazzscen har många namnkunniga jazz- och bluesmusiker framträtt, som till exempel Bengt Hallberg, Nisse Landgren, Jan Allan, Peter Gullin, Lasse Erstrand, Jan Lundgren och Hacke Björksten bara för att nämna några exempel. En affischutställning berättar om deras framträdanden i Kälarne.

Till det bluesiga jubileumskalaset, som lockat en talrik publik, hade man engagerat Östjämtlands egna blueshjältar, Berit Svenningson Bluesband, som omedelbart fick temperaturen och stämningen att stiga i konsertlokalen.

Berit Svenningson Bluesband är nära nog en familjehistoria med Berit själv som expressiv bluesshouter, Bosse som bandets frontman på gitarr och sonen Per vid trummorna samt dessutom Sven Bjurström på bas och Lennart Dahlström på keyboard.

Bandet spelar en hårdsvängande blues av modernare snitt med tungt markerad rytm och blandar gärna in lite Rolling Stones och annat som tangerar rock i en lätt gränsöverskridande blandning. Och det gillas hörbarligen av publiken.

Innan konserten passade klubben på att hålla sitt årsmöte, där styrelsen i sin helhet omvaldes. Engagerad ordförande sedan 17 år är musikläraren Inger Landerberg, som var med redan vid starten. Kälarne Jazzklubb, som den hette från början innan man lade till blues i namnet, började som ett lokalt jazzband, där Inger själv spelade saxofon. Men för att få inspiration och sprida jazzintresset började man alltså arrangera konserter.

Ekonomiskt har det förstås varit ett vågspel. Klubben har hållit fanan högt med kvalitetsmusik, men ekonomiska svackor har inte kunnat undvikas. Ibland har styrelsen själv gått in med lån till klubben för att verksamheten skulle kunna fortsätta.

Idag stöds verksamheten ekonomiskt av Bräcke kommun, ABF Bräcke och Riksteatern, men det finns också andra sponsorer, som ser till att Kälarne Jazz- och bluesklubb lever vidare. Medlemsantalet ligger under jubileumsåret på en stabil nivå och konsertbesökarna kommer idag inte bara från Östjämtland utan även från både Sundsvall och Östersund för att höra välkända musiker framträda.

Det fortsatta vårprogrammet under jubileumsåret kommer att bjuda på förnämliga Thorbjörn Risager Blues Band redan nu på onsdag, Blue Mountain Boys med bluegrassmusik den 13 mars, New York tur och retur med bland andra Jan Allan och Ida Sand samt stråkkvartetten Archi Jamt den 25 mars, Sören Rydgrens svängiga dragspelsjazz den 11 april och Erja Lyytinens bluesband den 1 maj.

Undra på att den kreativa styrelsen bakom Kälarne Jazz- och bluesklubb blev omvald i sin helhet! Ordförande är alltså Inger Landerberg, sekreterare Bibbi Ericsson, kassör Oddbjörn Ericsson, övriga ledamöter Loulou Westlund och Sune Kvist med Sigrid Sundin och Kicki Thynelius som ersättare.

Kälarne Jazz- och bluesklubb går alltså in i sitt tredje decennium med tillförsikt och optimism.