Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kälarne högstadium läggs ner

Kälarnes högstadium läggs ner redan hösten 2014. Minskat elevantal är anledningen.

– Vi är helt bedrövade, säger Kälarne skolas rektor Reidar Otterbjörk.

Som LT berättat har Kälarne skola under de senaste åren, liksom de andra skolorna i kommunen, brottats med sjunkande elevantal vilket lett till att högstadiet varit nära att stängas. En eventuell stängning skulle innebära att skolans högstadieelever behöver gå i andra skolor beroende på vad som är närmast för respektive elev.

– Högstadieeleverna som går i Kälarne skola kan hamna i Stugun, Bräcke eller Hammarstrand, sa Jörgen Persson, (S) Bräcke kommunstyrelse i gårdagens tidning. Han har ingått i den arbetsgrupp i kommunen som handlägger barn- och ungdomsfrågor och som under en tid utarbetat förslaget om Kälarne skolas framtid.

I går presenterad arbetsgruppens sitt förslag där de anser att Kälarne skolas högstadium ska stängas. Om förslaget klubbas igenom på fullmäktige innebär det att Kälarne skola förlorar sitt högstadium redan hösten 2014.

– Vi är helt bedrövade. Beslutet grundar de på minskat elevantal och att det inte skulle vara hållbart för oss att driva ett högstadium fram till 2020. Men de har fel, eftersom de inte har titta på att vi faktiskt de kommande tio åren i snitt kommer att ha runt 28 elever, säger Kälarne skolas rektor Reidar Otterbjörk.

Han påpekar också att en flytt av högstadieeleverna kommer att bli betydligt dyrare på grund av bussresor samt kostnaderna för skolplatserna på Anders-Olof skolan i Hammastrand.

Reidar Otterbjörk är även kritisk till att arbetsgruppen uttryckt att en liten skola är sårbar om en lärare slutar.

– Man grundar alltså sitt beslut på ett antagande. VI har tvärtom en klart stabil och trogen lärarkår, säger han.

Reidar Otterbjörk menar även att låg- och mellanstadiet blir oerhört sårbart om Kälarne skola tappar sina lärare om högstadiet läggs ner.

– Och skulle det bli så att högstadiet läggs ner kommer fyra lärartjänster att försvinna, säger han.

Den 30 januari har Kälarnebygdens ekonomiska förening tillsammans med Reidar Otterbjörk ett möte på hotell Östjemten där man ska diskutera Kälarna skolas framtid och hur man ska arbeta vidare.