Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kala miljöer skapar ljudstress på jobbet

Surrande fläktar, brummande maskiner, ekande steg och röster, slammer och skrap, ringande telefoner, bakgrundsmusik ... Varannan anställd har problem med dålig ljudmiljö på jobbet, visar färsk rapport från Hörselskadades riksförbund, HRF.

Annons

– Vi lever mitt i en ständig kakafoni, som alltför ofta besvärar och hindrar oss, skriver HRF:s förbundsordförande Jan-Peter Strömgren i rapporten.

– Vanligt prat studsar fram och tillbaka mellan väggarna i trendigt minimalistiska salar. Små, avgränsade rum med gardiner och mattor är ute. Nu är det ljus, luft och öppna planlösningar med nakna ytor som gäller.

Fyra miljoner svenskar har problem med störande ljudmiljöer på jobbet, på caféer, restauranger och i olika samlingslokaler.

Varannan person har svårt att höra och samtala när de går ut för att äta eller fika. Fyra av tio säger att de väljer bort caféer och restauranger för att ljudmiljön är dålig.

På Törners konditori i Östersund är det fullt med folk. Kön ringlar lång till kassan, många vill ta en fredagsfika. Törners har nyligen renoverat sina lokaler och det är genomgånget och tänkt på ljudet, hävdar Kina O Handley som arbetar på Törners.

– Vi har mer gardiner och tavlor på väggarna för att dämpa ljudet, säger hon, dessutom har vi lagt mjuk matta på golven. De små båsen dämpar också ljudet.

I ett av båsen träffar vi lille Anton 8 månader och hans pappa Håkan Flyman och farmor Margareta Sjöberg.

– Det är väldigt många barn här eftersom det är så bra utrymme, säger Håkan Flyman, men det går att prata vi störs inte.

Men det är mycket surr och skrammel som hörs när man går mellan borden och Cathrine Skoog från Stockholm hälsar på sin mamma Ann-Christin på Frösön och de sitter och pratar i ett av båsen.

– Men visst är det stökigt, säger Cathrin Skoog, det är svårt att prata med någon på andra sidan bordet. Jag tycker det är lite stressande utanför båset.

Åsikterna går alltså i sär, men rapporten visar att fyra av tio väljer bort vissa caféer och restauranger för att ljudmiljön är dålig. Särskilt uppseendeväckande i rapporten är situationen för lärarna.

– Att två tredjedelar av lärarna anser att ljudmiljön är ett vardagsproblem visar att arbetsmiljön i