Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa siktar på att åka världscupfinalen i Åre

/
  • Kajsa Kling tycker att försäsongen har gått bra.

Hon gör sitt första år som senior och siktar på att bli en etablerad världscupåkare. Men först ska Kajsa Kling klara av säsongspremiären i Europacupen.
– Det känns bra att få en lättare start, säger hon.

Annons
19-åringen som bott i Åre och Järpen hela sitt liv flyttade sitt pick och pack till Östersund i slutet av augusti. Hon bor i en av studentlägenheterna vid Östersunds camping. En rymlig och ljus etta som direkt får en att känna sig välkommen när man stiger över tröskeln. Värmeljus med doft står för stämningen.
Kajsa Kling slår sig ner i soffan och berättar att hon förstås längtar efter att få börja tävla igen.
– Det känns jättebra att få komma igång och speciellt att få en lättare start och komma över första nervositeten. Jag lägger ner mer tid på fart än slalom, så där spelar det mindre roll vad som händer, säger Kajsa Kling.
Det här med nervositet inför en start är något som Kajsa ofta känner.
– Ibland blir jag hur nervös som helst, speciellt när det är en backe jag inte åkt i så ofta och när det är fart. För då går det så fort. Men ibland kan det vara en positiv nervositet.
Är du rädd för farten?
– Ibland men man måste bara lita på att jag kan åka. Är man rädd så går det inte så bra att åka heller.
Hur hanterar du motgångar?
– Tidigare har jag bara blivit sur och då går det bara sämre efteråt. Nu försöker jag hantera det. Det gäller att se situationen utifrån. Men det är lätt att säga nu, det är inte lika lätt när man väl står där.
På onsdag väntar alltså säsongspremiären för Kajsa Kling. Europacupen i slalom. Hon är dock lite besviken över att det inte blev någon start i världscuppremiären i Sölden förra helgen.
– Visst kändes det trist. Flackåkningen har funkat bra men i branten var jag flera sekunder efter på sista träningen i Sölden. Så jag förstår beslutet.
Kajsa tillhör i år världscuplaget, tidigare säsonger har hon bara gjort några gästspel där. Hon berättar bland annat att försäsongen har inneburit flera läger än tidigare år.
– Nu när man är med från början känns det jätteskönt. Visst kände jag alla tidigare också när jag hoppade upp och ner men det var svårt att känna trygghet.
Totalt har det blivit 14 VC-starter hittills i karriären för Kajsa. Sina första poäng tog hon ifjol när hon blev 28:a i super-G i december.
Vad har för mål med säsongen?
– Jag vill bevisa att jag har min plats i laget och att jag är värd den. Jag skulle vilja ta mig in på topp-30 och då få vara med och åka världscupfinalen i Åre. Samt att åka VM i Val d'Isere.
I vilken gren tror du att du har störst chans att knipa en topp-30-plats?
– Jag har goda chanser att göra det i alla discipliner. Men jag tror att jag har väldigt bra förutsättningar i super-G.

Mer läsning

Annons