Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaffe i sin enklaste form är på väg tillbaka

Svenskar dricker mängder av kaffe och i stor-städerna går var och varannan människa med en take away-kaffe i handen. De olika varianter av kaffe man kan beställa på caféer är oräkneliga.

Men det som är riktigt trendigt är att mala och brygga kaffe själv. Det anser Eva Gefvert Nordell och Per Nordell på Åre Kafferosteri.

För tre år sedan startade de Åre Kafferosteri i Helgesjövallen utanför Åre. Båda jobbade tidigare som lärare, men ville starta eget företag. Att det blev just ett kafferosteri förklarar Eva Gefvert Nordell med bristen på bra kaffe. Hon hade slutat dricka kaffe eftersom hon inte tyckte det var gott.

– Det finns ju ett smårosteri i varenda stad i Amerika, så varför skulle vi inte kunna ha det här? säger Per Nordell.

I Sverige konsumeras endast två procent specialkaffe. Den allra största mängden kaffe vi konsumerar utgörs av industrikaffe, som tillverkas i stor skala och säljs billigt i affären.

Eva Gefvert Nordell och Per Nordell är skeptiska till industrikaffe eftersom de inte vet exakt var det kommer ifrån och hur det har hanterats. De anser att det är viktigt att veta hur kaffeodlarna har det och hur kaffet har behandlats.

Det kaffe som Åre Kafferosteri köper in har plockats när det är moget och sorterats noga, och kommer från hela världen. De köper mycket kaffebönor från Etiopien, Brasilien och Colombia. De betalar normalt mellan 50–70 kronor per kilo för kaffet. En mellanhand sköter inköpen.

– De som vi köper av har alltid besökt gårdarna, säger Per Nordell.

Efter rostningen säljs kaffet till specialkaffebutiker runt om i Sverige. Kaffet från Åre Kafferosteri är inte rättvisemärkt, men de betalar det pris som bönderna själva sätter och det är mer än vad som krävs för märkningen rättvisemärkt. De har information om farmerna som de köper kaffe från på sin hemsida och enligt Eva Gefvert Nordell är allt kaffe ekologiskt odlat.

Hon önskar att diskussionen inte skulle stanna vid märkning av kaffe utan också om vad det smakar. Båda talar sig varma för kaffe som har smak och kvalitet.

Själva anser de att det bästa kaffet är det enklaste. De tror stenhårt på bryggkaffets framtid. Kaffe gjort i presskanna funkar också bra, men espressomaskinen tycker de att man kan slänga ut.

– Råvaran är det viktiga, inte maskinerna. Man köper bra kaffe, mal kaffebönorna själv och brygger det direkt, säger Eva Gefvert Nordell.

I USA, England och Japan startas nu allt fler bryggkaffebarer, och Eva Gefvert Nordell tror att utvecklingen kan gå åt samma håll i Sverige så småningom.

– Kanske går man in på ett fik med bra kaffe i stället för 7 Eleven, säger Eva Gefvert Nordell.

Själva dricker de inte mer än tre koppar om dagen. Men då njuter de av det.

De ger intryck av att vara mycket passionerade och kunniga inom sitt område, nästan till den grad att man undrar om man skulle våga bjuda dem på kaffe själv.

Vågar era vänner bjuda hem er på kaffe?

– Vi tar alltid med oss kaffe och kvarn, säger Eva Gefvert Nordell och skrattar.