Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Justitieministern slog sig ner hos stölddrabbade

Justitieminister Beatrice Ask fick kontakt med vardagsbrotten under en träff på onsdagen med flera personer i Kallsta, som drabbats av stölder i förråd och bodar.

– Det är dåligt, säger Beatrice Ask när hon får klart för sig att en polisanmälan lagts ned redan samma dag den gjordes.

I oktober fick sju gårdar i Kallsta fick besök och flera stölder inträffade. Justitieministern träffade drabbade hos Lasse och Birgitta Rådman, där två nya motorsågar och elverktyg försvann ur ett olåst förråd.

Stölden polisanmäldes vid midnatt mot en söndag. 08.49 på söndagsmorgonen hade polisen lagt ned anmälan. Det bedömdes som uppenbart att brottet inte gick att utreda och ingen hade sett något.

Det här snabba förfarandet och automatiserade skriftliga svaret från polisen bekymrar Beatrice Ask.

– Polisen borde inte avskriva utan att ha haft ett ordentligt samtal med den som anmält, säger Beatrice Ask.

Justitieministern kom också in på att en tränad polis har bättre förutsättningar att se detaljer och mönster där det kan finnas något att nysta i efteråt. Enligt Petra Andersson, som är knuten till polisens grannsamverkan i området, var polisens besked att fastighetsägarna själva skulle leta efter fimpar och blodspår.

– Svaret jag fått polisen gör en fundersam över hur mycket man ska göra själv i grannsamverkan. Det talas om att vi ska vara mer observanta och hjälpas åt, säger Petra Andersson.

– Men innebär det också att vi ska ut och jaga misstänkta eller köra efter med bil och spana. Vi funderade ett tag på om vi ska ha nattpatrull och hur långt ska vi gå innan polisen tar över? var en frågeställning hon skickade med justitieministern som själv tycker grannsamverkan är jättebra men att det är ett komplement.