Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Justitieministern: "Det är lite av en ny värld"

Det tog en av de misstänkta 15 sekunder att rigga en bankomat för att sedan gå därifrån och vänta på att någon kund kom för att ta ut pengar.

Annons

En bildsekvens från en bevakningskamera vid Sparbanken i Arvidsjaur visar hur snabbt det gick.

De tre misstänkta männen som specialiserat sig på att stjäla pengar i bankomater har förflyttat sig över hela landet, i en bil som är registrerad i Finland.

Den här typen av brottslighet togs upp av justitieminister Beatrice Ask vid ett möte i Lit förra veckan, hemma hos personer drabbade av inbrottsstölder.

– De problem vi ser är att en del specialiserar sig på särskilda saker.

– Rikspolisstyrelsen har en ambition att få bättre specialinsatser mot den här typen av kriminalitet, säger Beatrice Ask.

Metallstölder med ligor som inte drar sig för att kapa kyrktag bestående av koppar, och ledningar av samma metall i järnvägen, är en del av problemet. Andra som åkt fast med fyrhjulingar i lasten, innan de hunnit lämna landet, har visat sig vara en del annan del av samma brottslighet.

– Det går fort när de här lämnar landet och det är mycket kvar att göra för att jobba mer specialcerat mot dem, säger Beatrice Ask.

Hon ser ett problem i att den som reser hit och åker fast för en serie brott kan vara ostraffad i Sverige och domstolarna ser lindrigare på saken första gången någon döms.

Ökad rörlighet över gränserna öppnar också för de som begår brott över större ytor och de misstänkta i bankomatligan har förflyttat sig från Rumänien till Ytterån där de slutligen åkte fast.

– Det är lite av en ny värld vi lever och då måste vi anpassa sättet att arbeta med polisutredningar, säger Beatrice Ask.

Delvis för att möta det här skrotas polisens indelning av myndigheter som följer länsgränserna. 2015 ska en sammanslagning vara klar.

– Tanken med en polismyndighet är att jobba bättre över ytan och kunna se helheten genom att göra lokala basinsatserna rätt, enligt Beatrice Ask.

Förändringen har å andra sidan mött en del invändningar inom polisen där man befarar längre och otydligare beslutvägar. Jämtland kommer exempelvis att lyda under Umeå, som blir administrativt centrum för region Nord.

Nyligen drog polisen i gång ett nytt bedrägericenter som ska ta hand om Id-kapning, bluffakturor, skimning och banktrojaner. Vart tionde anmält brott är ett bedrägeri numera.

– En tanke med den här nya nationella enheten är att få bättre koll i landet om vad som pågår, säger Beatrice Ask.

En hel del av jobbet på bedrägericentret handlar om att göra inledande utredningar och akuta åtgärder, för att hindra att skadan blir värre.