Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Just Cause 2

/
 • Svenskutvecklade sandlbox-spelet ”Just Cause 2” är ett storslaget actionspel där bara din egen fantasi sätter            gränser för vad som är möjligt.

(Avalanche/Square Enix)

Ålder: 18+

Format: Xbox 360, PS3, PC

Genre: Sanbox-äventyr

Betyg: 4

Annons

När svenska utvecklarna Avalanche släppte ”Just Cause” så skvallrade hypen och förhandssnacket om ett otroligt ambitiöst och omfattande sandbox-spel.

Huvudkaraktären Rico Rodriguez kunde utföra halsbrytande stunts, som att kasta sig mellan bilar eller hoppa fallskärm ur ett skenande fordon, på en enormt tilltagen tropisk ö.

Uppdraget var att störta den regerande diktatorn, men sanningen att säga så spenderade vi mest tid med att spränga saker i luften.

Problemet var bara att spelet var rejält buggigt. Bara under min första testspelning kraschade spelet fem gånger, vilket fick tålamodet att tryta och de stora framgångarna uteblev.

Nu är uppföljaren här och det står snart klart att förseningarna (spelet skulle ha släppts 2009) har gett resultat.

”Just Cause 2” bygger på samma upplägg som det första spelet. Superagenten Rico Rodriguez kastas in i hetluften på ön Panau i Sydostasien.

Och även denna gång handlar det om att störta en diktator genom att stödja militanta rebeller och lokala gangsters. Genom att hjälpa diktaturens motståndare kan du till slut nå måltavlan för ditt uppdrag.

Kodordet för serien är frihet. Frihet att tackla oändliga mängder av sidouppdrag på det sätt du själv väljer.

Det kan handla om att attackera en militärbas med en tungt bestyckad helikopter, hjälpa gerillan att inta strategiska baser eller bara skapa kaos i största allmänhet.

Du kan kapa vilka fordon du vill. Traktorer, stridshelikoptrar, båtar, pansarvagnar, motorcyklar – you name it. Dessutom kan du kasta dig mellan fordon och skapa helt otroliga biljaktsekvenser.

Som om inte det vore nog kan du kasta dig fram med din änterhake eller ägna dig åt avancerad ”base jumping” med fallskärm.

För att underlätta för alla Youtube-fantaster så kan man även spela in sina stunts och dela ut filmerna på Internet. Det är bara din egen fantasi som sätter gränser för förödelsen du kan ställa till med.

Och med den stora mängden frihet tappar man också fokus på storyn.

Jag kom på mig själv att spendera timmar på att utföra galna stunts och halsbrytande manövrar, bara för att testa om det går.

”Frihet under ansvar” är alltså inget som existerar i Panau. Jag glömmer helt bort att koncentrera mig på handlingen. Risken med detta är att spelet tappar styrfart, men gissa om alla ”GTA”-fanatiker kommer att gilla att skapa förödelse på Avalanche gigantiska övärld.

”Just Cause 2” är inte helt fläckfritt. Kontrollen känns stolpig i vissa moment och eldstriderna lämnar en del att önska. De grovhuggna karaktärerna ser inte särskilt levande ut om man jämför med de färgstarka miljöerna.

Det finns helt enkelt små brister här och där, men sett till möjligheterna och den enorma friheten så kan jag ändå köpa plumparna i protokollet.

Med sina drygt 1 000 kvadratmil spelyta är ”Just Cause 2” en imponerande spelteknisk bedrift. Livslängden på spelet känns närmast oändlig när du ständigt hittar nya outforskade platser på Panaus solindränkta öarna.

Mer läsning

Annons