Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jurist: "Kraven inget att bry sig om"

Diös nya giv med att tvinga hyresgäster att skriva på kontrakt med förbud mot rökning får ett blandat mottagande.
Och förbudet kan vara en tandlös papperstiger.
– Jag har svårt att se att Diös skulle kunna få någon uppsagd för att de röker i sin lägenhet, säger Niclas Sundell, chefsjurist på Hyresgästföreningen.

Annons

Det var Hyresgästföreningens medlemstidning Hem och Hyra som först berättade om fastighetsbolaget Diös nya giv mot hyresgäster.

I ett brev till de boende förklarar Diös att det numera är slutrökt både i och utanför lägenheterna. Samt att det krävs en hemförsäkring för att få hyra.

Nu har LT tagit del av brevet. Det inleds med "Bästa hyresgäst!".

Sedan följer en rad olika motiveringar för att kräva hemförsäkring och införa rökförbud.

"Du väljer själv försäkringsbolag, men från och med 1 juni 2014 måste du ha en hemförsäkring som hyresgäst hos oss", skriver man i brevet.

När det gäller rökningen skriver Diös att i ett första skede så blir det i första hand en tillsägelse.

"Om det upprepas kan du både bli uppsagd från din lägenhet och givetvis även bli ersättningsskyldig för återställande av lägenheten till ursprungligt skick", skriver Diös.

Reglerna gäller bara nya hyresgäster från och med 1 juni. De som sedan tidigare har kontrakt omfattas inte.

Men Diös nya regler imponerar inte på Niclas Sundell, chefsjurist på Hyresgästföreningen.

– Visst kan man skriva in det i kontraktet men om man skulle säga upp någon för att man röker så har man inget stöd för det i lagen. Att få röka anses som en rättighet. Är det ett allergiboende då är det annorlunda regler. Då kan man förbjuda rökning, säger Sundell.

Att Diös skriver in egna regler är inget unikt.

– Många hyresvärdar skriver in allt möjligt i kontrakt. Att man inte får röka på sin balkong. Men det är till och med prövat och där visade det sig att man visst får röka på balkong

Diös säger att det här handlar bland annat om säkerhet?

– Det är klart att de kan ställa ett krav på en hemförsäkring. Men den som fått kontraktet kan ju välja att säga upp försäkringen när man fått kontraktet om man av olika skäl inte har råd.

– Hemförsäkringen är i grunden ett frivilligt åtagande. Man kan inte kollektivansluta hyresgäster.

Nya hyresgäster kommer inte att få röka i lägenheten. Medan de som redan har avtal får göra det. Hur ser det ut rent lagligt med det?

– Om man hamnar i det läget att en hyresgäst bryter mot det så kan hyresgästen visa att det inte gäller alla. Då blir det svårt att få hyresgästen uppsagd, säger Sundell.

Men ska inte Diös få själva välja vem de vill hyra ut till?

– Absolut. En hyresvärd har rätt att hyra ut åt vem man vill.

När det gäller hemförsäkringen så påpekar Niclas Sundell att det inte alls är säkert att den gäller skador på andras egendom.

– Det är ditt eget lösöre du försäkrar. Om det blir skador på fastigheten behövs det ett tillägg, säger han.

Så om man nu har fått kontrakt hos Diös och inte har råd med hemförsäkring. Kan jag säga upp hemförsäkringen?

– Då kan du lugnt göra det utan att riskera att bli uppsagd, säger Sundell.

Länstidningen har sökt företrädare för Diös via telefon och via e-mail men företaget har hittills avstått från att kommentera de nya reglerna.