Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jurist kan tänka sig ta upp kampen för bärplockarna

Det kan finnas en möjlighet för de bangladeshiska bärplockarna att få den lön de har rätt till. Men då måste det bevisas att arbetsgivaren har agerat bulvan åt svenska bäruppköpare säger jurist Mats El Kott.

För tio år sedan drev arbetsrättsjurist Mats El Kott ett ärende som handlade om 155 thailändska bärplockares rätt till lön. Den gången fick de utländska plockarna ekonomisk ersättning efter förlikning i domstol. Men även i fallet med de bangladeshiska bärplockarna är Mats El Kott beredd att göra en insats och ta ärendet till rätten om det går.

– Ja, det skulle jag kunna tänka mig. Om man kan visa att det här företaget bara är en bulvan då skulle man kunna angripa bäruppköparföretaget och ställa krav, säger Mats El Kott.

Men det handlar förstås om vilka bevis som går att få fram.

– Man måste ju ha vittnen som kan berätta vad som har hänt och få reda på hela förloppet. Det bygger ju på att det finns någon sådan bevisning och det vet jag ju inte om det gör i det här fallet. Men jag tycker att det skulle vara värt att pröva i alla fall för det har inte testats vad jag vet.

Mats El Kott säger att de bangladeshiska bärplockarna egentligen inte har så mycket att förlora på att försöka ta saken till domstol.

– Skulle de förlora så skulle det ju inte att gå att få rättegångskostnaden från dem i alla fall.

Han tror att det kommer att bli mycket svårt för fackförbundet Kommunal att driva sina krav gentemot Bangladesh work force.

– Jag säger lycka till till Kommunal men jag tror ju inte att de lyckas komma någon vart om de inte har någon broder- eller systerorganisation i Bangladesh som kan hjälpa till.

Mats El Kott anser att det tecknade kollektivavtalet mellan Kommunal och Bangladesh work force hade kunnat utformas på ett bättre sätt.

– Man måste planera lite mer när man tar ett sådant här avtal och klargöra för sig själv på vilket sätt det ska verkställas. Eller att det ställs en säkerhet någonstans, kanske en bank som går in och garanterar att avtalet uppfylls. Men det har man ju inte gjort i det här fallet.