Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juni blev ingen kallmånad

Vi har haft ett riktigt skitväder. Men faktum är att juni inte var en speciellt kall månad.

Man glömmer så lätt och trots att vi är många som har gått omkring och muttrat i flera veckor över regn och temperaturer ner mot tre fyra plusgrader på morgnarna, åtminstone kring Storsjöbygden, redovisar SMHI inga större avvikelser vad gäller medeltemperaturen.

I själva verket har temperaturen i snitt legat runt det normala.

I södra Sverige (Skåne, Halland, Blekinge, Bohuslän, Dalsland och Västra Götaland) har juni till och med varit ovanligt varm.

– Det kan låta konstigt, men det beror på att vi i början av månaden hade en period med varmt väder i hela landet, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI, till TT.

Efter midsommar har det dock på flesta håll varit kallare än vanligt.

– Det rör sig om ett par grader under det normala i hela landet och framför allt i norra Norrland har det varit betydligt kallare än normalt, säger Sandra Andersson.

Enskilda dagar har medeltemperaturen i delar av Norrland legat upp mot tio grader under det normala.

Det finns dock hopp för resten av sommaren.

– Vi går mot normalare temperaturer. Det är varmare luft på ingång i hela landet, säger Sandra Andersson.

I Gäddede, Gubbhögen och Hoting verkar det förövrigt redan ha vänt. Gäddede uppvisar de högsta sommartemperaturerna i södra Norrland under det senaste dygnet fram till tisdag morgon med 19,9 plusgrader. Gubbhögen i Strömsunds kommun och Hoting kommer på andra plats i södra Norrlandsligan med 18,7 respektive 18,6 grader. Kallast i vårt området var det i Höglekardalen med endast 1,7 plusgrader.

På onsdagen kommer det att bli fortsatt varmt i länet och upp mot 20 plusgrader på sina håll, men vi lär inte slippa regnet. Storsjöcupen kan räkna med regn från lunch fram till sena eftermiddagen.