Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julutställningar på Eken och Remi

Samtida konstnärer och äldre jämtlandskonst - teman för julutställningar på Eken och Remi.

Både galleri Eken och galleri Remi bjuder på julutställningar i år. Remi visar äldre jämtlandskonst och på Ekens julsalong ställer fyra samtida konstnärer ut.

– Tänkte försöka med en julutställning. Det förekommer på andra orter, men inte är så mycket i Östersund. Vi ger oss ut på hal is, jag vet att folk har bråttom vid den här tiden på året, säger Stig Wahlberg, galleri Eken.

– Vernissagen är i morgon och utställningen pågår året ut. Alla fyra konstnärerna har ställt ut här tidigare och nu får de en vägg var.

– Lucy Pettersson bor i Västerås, hon är känd där och i Stockholm. Jag försöker introducera henne här nu. Jukka Nyström bor i Ytterån, han är konstnär och grafiker. Åke Hägglund är etablerad sundsvallskonstnär och Paul Rengmyr tillhör också de etablerade. Den senare bor i Nälden, berättar Stig Wahlberg.

Galleri Remi visar varje år vid jul och nyår äldre jämtlandskonst.

– Det har funnits många bra konstnärer här som inte får glömmas bort. Publiken brukar också bli en annan än de vanliga besökarna, säger galleristen Gun Brännström.

– Det är åtskilliga konstnärer som visas, bland andra Karl Örbo, Erik Byström, Sven Lindborg, Ragnar Godin, Maria Wrangel, Karl Tirén, Anders Liljeqvist och Einar Hagnestad. Det finns också en och annan som egentligen inte hör hit, till exempel Staffan Hallström och Bengt Lindström.

– Det saknas ett forum för att visa äldre jämtländsk konst. Länsmuseet har mycket äldre konst, men de visar den ju inte så ofta, tycker Gun Brännström.

Utställningen på Remi har redan visats några dagar och pågår till och med den 9 januari. Julsalongen på Eken har vernissage i morgon och kan sedan besökas fram till den 30 december.