Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jultomten och dresserade Rudolf gav startskottet för julen

Pepparkakor, tomten, ja och till och med hans ren Rudolf.

I och med årets julskyltning finns det ingen återvändo. Nu är julen snart här.

Snön yrde längs fötterna, kylan bet i kinderna och gatorna lystes upp av kulörta lampor. Skyltsöndagen i Östersund bjöd verkligen in till julkänsla, för vuxen liksom för barn.

Praktfulla julgranar radade Lennart Strömberg upp till försäljning. En affärsverksamhet som såg ut att bli en riktig vinst i år.

– Förra året sålde vi bara två granar, i år har vi redan sålt tre, säger han och skrattar.

I en släde bakom hästen Hera sitter frun Birgitta Engström och ett par meter därifrån ringlar sig kön lång av barn som vill åka häst och släde. Bjällrorna låter i takt till hästen sakta gång och barnen ler under sina hjälmar.

Men den här dagen var det långt ifrån bara hästar som väntade på uppmärksamhet från vuxna och barn. I tomtedräkt och luva stod Ulrika Andreasson med en livs levande ren i koppel bredvid sig.

– Jag har alltid velat ha en älg, ända sen jag var 8 år, och jag har alltid tyckte om djur. Jag tränar hundar men när det började bli så många som gjorde det så var jag tvungen att nischa mig på något speciellt i stället, säger hon.

Sagt och gjort, det blev renen Rudolf. Rudolf kan bland annat knycka Ulrikas mössa och marschera som en militär. En uppvisning som var till stor belåtenhet för publiken på Stortorget.

Men till jul måste nog Rudolf hjälpa tomten att dela ut julklappar.

– Oj oj oj, hördes det titt som tätt från tomtens strategiskt utplacerade plats vid Rådhuset och Stortorget där han tog emot barnens långa önskelistor.