Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julstämning med Decibel och Rongedal

Konserten hade varit utsåld sedan länge så en fullsatt Storsjöteater njöt av bröderna Magnus och Henrik Rongedal tillsammans med kören Decibel som sjöng in julen under söndagskvällen. Med sig hade de stadigt komp av Erik Lund gitarr, Lars Olsson trummor och Manne Franzén bas. Allt under ledning av Roger Rådström.

Uppladdningen inför julhelgen kan ju sällan starta bättre än med G. Nordqvist ”Jul, jul strålande jul” där kören visade vilka unga och fräscha röster den besitter.

De fortsatte att bjuda på en stor knippa julsånger med enbart kören eller i kombination med de begåvade bröderna Rongedal. Två mycket goda sångare som bjöd på ren stämsång och ett avspänt scenframträdande.

Mina favoriter för kvällen blev ” Det är en ros utsprungen ” i ett friskt och nytt arrangemang för mina öron. Jag gillade också skarpt ” Hark, The Herald Angels Sing ” i ett spännande arrangemang av R. Rådström. Jag var däremot inte förtjust att de valt att mitt i denna julmusikbaserade konsert lägga in sin melodifestivallåt ” Just a minute ” och discolåten ” September ” . Det kändes för mig helt malplacerat, men publiken tände till ordentligt.

Jag satt ofta under den här kvällen och önskade mig en lokal där kören hade fått uppträda utan ljudförstärkning. Nu blev det ofta en väldig obalans mellan stämmorna, jag saknade tyngd och djup i bassektionen och ofta så gick enskilda röster igenom vilken var på både gott och ont. Jag fick aldrig känslan av den solida körklang som jag vet att kören kan prestera.

En kör med den här sortens talang ska också få avnjutas i en miljö där det kommer till sin rätt på bästa sätt. Så nu när vi närmar oss jul så står det högt på min önskelista: en akustiskt bra konsertlokal.

Jag har haft anledning att säga det förut och förhoppningsvis kommer jag att få anledning till att säga det igen. Roger Rådström är en mycket duktig arrangör.

Konserten bjöd på många av hans arrangemang och de är samtliga välbalanserade, roliga, underfundiga och intrikata.

Det är en stor anledning att kören Decibel kan ha ett så eget sound, och tillsammans med att kören har så många fina sångare, är det definitivt deras största styrka.