Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julstämning, framtidsvisioner och mosaikexperiment

Nu är det jul igen hos Drejeriet och Storsjöhyttan som bland annat visar ljusstakar i olika former. Hos Frösö Handtryck försöker de nya ägarna lära känna historien för att förstå framtiden. På Härke får bilderna nya mönster.

Drejeriet

Upplysning

Julutställningen på Drejeriet hade vernissage i lördags. Det är många ljusstakar i olika former. Konstnären med verk som skiljer ut sig lite extra är Annika Perssons grovt arbetade ljus Kokong, en skulptur där ett litet stork sticker ut sitt huvud. Formen blir effektfull då det grova möter det fint skulpterade och samarbetar i gemensam form. Linda Svedberg har gjort skira snöbollsljusstakar och en julkrubba. Kerstin Stake har arbetat med gravitation och lekt med historien och Newtons upptäckt kring tyngdlagen.

Storsjöhyttan

Julutställning

På Storsjöhyttan är det också julutställning. I utställningsrummet fladdrar snöflingor som fond i ett skogslandskap till allt det vackra som ställs ut i rummet. Ulla Gustafssons organiska svampljusstakar har en radioaktiv lyster. Anna Lena Kauppis glasvägg gör sig fin vid dörren. Nilla Eneroths elljusstake är i sin enkelhet vacker. En julutställning långt ifrån det vanliga som är samtida och inspirerande.

Frösö Handtryck

På Frösö Handtryck har det varit invigning för en utställning som handlar om företagets historia och vägen till att hitta sin nya nisch. Formgivaren Katarina Hamilton är en av de nuvarande ägarna. Hon berättar att hon, sedan övertagandet efter Rose-Marie Öhlund, vill hitta kärnan i företagets historia genom att vända blicken bakåt och leta igenom tyger.

– Jag behöver ta in och sätta ord på Frösö Handtrycks historia. Jag hittar så vansinnigt roliga grejer, säger hon.

Utställningen belyser både dåtiden och framtiden. Stora visioner kommer fram. Roligt också att se de nya tygerna på hedersplatser i affären. Det ska bli spännande att följa företagets utveckling. Jag tycker mycket om de nyproducerade tygerna som jag upplever handlar om livet i Jämtland; fjäll, natur och allt vi är stolta över,

Härke konstcentrum

Jukka Nyström

Jukka Nytröm vill förändra och driva sitt skapande genom att experimentera. Det är en slags learning by doing-process. Genom misstag kommer han vidare och utvecklar sin konst. Nu visar han digitala bilder som strimlats i en pappersmosaik-metod. Stilmässigt påminner estetiken om aboriginernas konsthantverk. Men Nyström har använt sin egen palett. Det är väldigt mycket konst som finns på väggar och golv. Det är mycket information i konstverken, kanske hade de behövt mer väggyta runt sig?