Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julkonsert i Håsjö nya kyrka

Hällesjö-Håsjö kyrkokör har framfört sin sedvanliga julkonsert i Håsjö nya kyrka.

Annons

De drygt 130 kyrkobesökarna fick vid ankomsten till kyrkan varm glögg och pepparkakor, som den gästvänliga kören bjöd på. Kören har under året letts av eminente kantorn och körledaren John Strandin, som efter klockringning inledde med att hälsa besökare och kvällens aktörer välkomna, varefter han på kyrkorgeln framförde mäktiga ”Amazing grace.” En av körens välsjungande sopraner, Maria Winger, framförde därefter till Johns ackompanjemang: ”Låt mig få tända ett ljus”. Därefter intog kören scenen, där de framförde ”Dotter Sion” av G F Händel, ”Tänd ett Ljus” av Per Harling och Pererik Moraeus ”Koppången”, med text av Py Bäckman. Väl inövade sånger.

Därefter inbjöds åhörarna till allsång med kören. innan det var dags för tre verkligt unga, duktiga sångarflickor: Linnéa, Sofie och Ida-Maria, att inta scenen. De har liksom många yngre sångare inom bygden ett förflutet i ”Kyrkis”, där de fått god inskolning av Berit Backlund. Det gav dem möjlighet att gå i skola för Astrid Blomqvist och lära sig spela orgel. Nu skolas de av John Strandin. Den här kvällen sjöng de ”När juldagsmorgon glimmar.”

Så var det körens tur igen. De två första sångerna är polska julsånger, ”Änglar I natten” och ”Lyssna min kära”. l de två melodierna har stämmorna olika texter, men så väl anpassade till varandra att detta inte stör åhörarna i lyssnandet. Som tredje sång vid denna uppställning fick åhörarna lyssna till: ”Jul, jul strålande jul”, där kören understöddes, med skönt trumpetspel av Eje Ahlander. Nu gjorde körens damer anspråk på att få överta scenen och sjunga: ”Marias vaggsång” med Karin Göransson, som dirigent och hennes sons, Pelle Göransson, komp på gitarr. Nu hade Pelle fått ”blodad tand”. Han kallade upp sin kompis Tomas Andersson på scen, med sin gitarr och de spelade ”Medley” med arr av Pelle Göransson. Så var det dags för skönsjungande Frida Edh från Västanede att framföra ”Over the rainbow”. Hon fångade verkligen åhörarna. Så var det allsång igen i programmet, varefter Eje Åhlander med sin välljudande trumpet spelade ”Panis angelicus”.

Nu ville Susanne Karling och Karin Göransson från kören ha ordet. De hade små, men välmenta tackgåvor till i första hand John Strandin. som under år 2009 övat kören och med den framfört ett stort antal framträdanden som varit till belåtenhet. Flickorna hade också små tackgåvor till övriga, som under kvällen bidragit till en lyckad julkonsert. Så var det dags för allsång, ”White Christmas”, med Susanne Karling som solist i versen.

Efter ytterligare några sånger höll prästen Siv Bergman en kort andakt. Kören avslutade med ”O, helga natt”, med Martti som solist.

Mer läsning

Annons