Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juljuggen drog fullt hus

Klättertävlingen Juljuggen lockade 70 tävlande.

Och inte vilka som helst.

– Jättekul att det var så många barn och ungdomar med, säger Nanna Söderin, arrangör och vinnare.

Annons

Möjligen var det tävlingsformen med ett kval bestående av tre timmars fri klättring som fick så många att våga sig på Juljuggen i lördags.

För 70 deltagare är en bra siffra.

– I fjol var vi ungefär 60, och då var det en del klättrare från Umeå här, de kom inte i år, säger Nanna Söderin.

Kan man prata om ett uppsving för klättringen?

– Nej det tycker jag inte. Vi har ungefär 150 medlemmar i Östersunds Klätterklubb, och så har det varit i ganska många år.

Efter det inledande kvalet fick de fyra som klarat flest av de 15 konstruerade lederna en plats i finalen där två nya leder skulle klaras av.

Två tuffa leder visade det sig.

Nanna nådde längst bland damerna och vann tävlingen.

– Det var tuffa leder, men vi hade också tre timmars klättring bakom oss, det påverkar så klart.

– Men det var bra och utslagsgivande leder, säger Nanna som 7 december gör ett första försök att kämpa om medaljerna i SM.

– Men det är en helt annan tävlingsform, långa leder med rep ... just nu känns det inte som det kommer att gå så bra, jag är med mest för att ha kul, säger Nanna som ändå är en av tjejerna i landet som klarat tuffast leder när det gäller utomhusklättring.

Det samma gäller hennes bror Geir som inte tävlade i helgen men kommer att tävla i SM – med goda chanser får man förmoda:

– Ja, han blev tvåa i nordiska mästerskapen för några veckor sedan så han är en av de bästa, säger Nanna.

I helgens tävling nöjde han sig med att vara arkitekten bakom finallederna men visade sedan, när de flesta gått hem, hur det skulle gå till att klättra en av herrarnas svåraste finalleder.

Snyggt var det.

Helgens herrvinnare blev Tovo Spiral och bästa junior var William Åsgårdh – båda tävlar för hemmaklubben.