Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juliga änglar och självklara djur

Annons

Svenssons ramaffär hade dubbelvernissage i lördags. Annika Persson visar grafik och Aino Näslund gör som tradition sedan 10 år tillbaka en konstnärlig julskyltning i fönstret.

Annika Perssons grafik är avskalad, bara det viktiga är kvar. Bilderna handlar om viktiga möten i naturen och blir som dagboksanteckningar. I titlarna "Fråga om råd" och "Rådslag" kan man ana den stora respekt Annika känner för våra djur och natur. Nästan så att det kan fungera som rådfrågning där stora frågor ventileras i skogen och tysta svar frodas genom konsten. Annikas bilder blir redskap och språkrör för djuren.

– Djurtemat kom in i mina bilder efter ett möte med en uggla när jag stod och borstade tänderna utomhus vid vårt lantställe. Det är så tyst därute vid vårt hus att man nästan hör myrorna. Ugglan flög ljudlöst och slog sig ner i äppelträdet på vår gård. Vi stod och tittade på varandra länge, sedan flög den iväg, berättar Annika Persson.

Djuren har funnits i hennes liv sedan barndomen, nu har hon inga egna djur och därför blir mötena med djuren i skogen så viktiga.

Bilderna blir som en tillståndsrapport från naturen. Färgerna är ljusa och fräscha i sin enkelhet, en gräddvit klick och en rosa, sedan ugglan och grenen. Figuren snöleoparden gör sig bra som form och blir estetiskt snygg jämte ugglan. Inget överarbetat utan bara självklart.

Aino Näslunds installation med en ängelmålning i skyltfönstret samsas med en kitschig porslinsängel som jag hört att Aino hittat på loppis. Kanske detta är ett konstverk som kommer utveckla sig i någon form, nu ser det lite tomt ut. Målningen är vackert stark och ett roligt inslag i installationen är julglittergardinen som inspirerar till lekfullt skapande och eget julfix.

På Drejeriet är det ingen traditionell julutställning utan medlemmarna har gjort en gemensam julinstallation med plastjulgranar i olika färger, bland annat en starkt rosa.

Jag blir lite besviken och vet inte riktigt vart jag ska ta vägen. Det känns som om det saknas engagemang med granar från Rusta, resultatet blir ett billigt uttryck.

Men förväntningarna är alltid orättvist höga eftersom deras utställningar på Drejeriet oftast håller hög kvalitet med bredd och spänning.

På Folkets hus konsthylla pågår en utställning med målningar av Anders Redin. Det är två väldigt olika stilar som möter betraktaren, vilket för mig skapar disharmoni. Det är bitvis spännande måleri där det äkta lyser igenom. Men ibland blir måleriet tillrättalagt och känns konstlat och skapat som något som den breda massan tros uppskatta. Men i målningen "Tystnaden i Mellen" kommer Anders måleri till sin rätt, stämning och ljus möts utan att det blir för illustrativt eller förutsägbart.