Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julgästen du inte vill ha

Anticimex i Östersund har fullt upp med mussaneringen i länets bostäder. Problemen med de objudna gästerna är värre än förra året.

Kylan slog till för bara någon dag sedan med tvåsiffriga minusgrader på flera håll i länet och helt plötsligt är vi inte ensamma i våra bostäder.

– Jämfört med ifjol är det mycket mer möss. Och de samtal vi får är jämnt fördelat över hela länet. Mössen tar sig in i kåkarna överallt, säger Patrik Skoglund på Anticimex i Östersund.

Problemet är kylan i kombination med lite snö.

– Är det lite snö och kallt ute söker de sig in i värmen. De är inte dummare än oss, de vill också ha värme. Men är det mycket snö är det inte lika allvarligt. Då gömmer de sig och bor under snön.

Om du inte har tätat din bostad extremt ordentligt kan du räkna med att mössen krånglar sig in och tar med sig hela familjen.

– Det är svårt att stänga dem ute kan jag säga. En mus går in på sex sju millimeter under lockpanelen på huset.

Ett av Patrik Skoglunds förebyggande tips för att hålla mössen borta från bostaden är att flytta fågelbordet längre bort från huset.

– Mata inte fåglarna så nära huset. Då ramlar fågelfrö ner på backen och det drar till sig i mössen. De går in i huset och har maten utanför knuten.

Är fem meter för nära?

– Fem meter är ingenting för en mus. Det är ganska nära.

Men om mössen redan är inne i huset är det den klassiska råttfällan som gäller. Om det är värre än en enstaka mus inne i din bostad finns det tyngre artilleriet att tillgå: Saneringsfirmorna.

– Det ingår i villaförsäkringen att vi eller andra saneringsfirmor kommer och hjälper till. Det finns ingen självrisk på det heller.

Utöver mössen är vägglusen ett fortsatt stort problem för saneringsfirmorna i länet.

– Vägglössen finns ju hela tiden. I dag kan det räcka med att du bor på ett hotell i Sverige så får du hem dem. Så jävligt har det blivit. Du kan få med dig dem när man åker tåg också. Vägglössen är ett aber för det är så jäkla svårt att få bort dem.

Även kackerlackor har seglat upp som ett skadedjursproblem i länet de senaste åren.